1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. ABD’nin hedefinde İran’ın sivil nükleer çalışmaları var

ABD’nin hedefinde İran’ın sivil nükleer çalışmaları var

ABD, İran'ı düşük oranda zengileştirilmiş uranyum üretimini ve tek nükleer santralini büyütme çalışmalarını durdurmaya zorlayacağını açıkladı.

ABD’nin hedefinde İran’ın sivil nükleer çalışmaları var

Enerji Günlüğü - ABD, İran'ı düşük oranda zengileştirilmiş uranyum üretimini ve tek nükleer santralini büyütme çalışmalarını durdurmaya zorlayacağını açıkladı.

İran’ın enerji ve bankacılık sektörünü yaptırımlarla hedef alan Amerika’dan Tahran’ı sıkıştıracak bir adım daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimini ve tek nükleer santralini genişletmesini durdurmak amacıyla bir dizi kısıtlama getirdi. ABD, Cuma günü yaptığı açıklamada İran'ı düşük oranda zengileştirilmiş uranyum üretimini ve tek nükleer santralini büyütme çalışmalarını durdurmaya zorlayacağını açıkladı. 

BUŞEHR NGS'NİN GENİŞLETİLMESİ HEDEFTE

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’ın nükleer programı üzerindeki sınırlamaları daha da sıkılaştırdı. Açıklamaya göre, 4 Mayıs itibariyle İran’ın Buşehr Nükleer Santralı’nın mevcut reaktör ünitesi dışında genişletilmesine yönelik yardım ve destek faaliyetleri yaptırımların hedefine girebilir. Ayrıca buna ek olarak, doğal uranyum karşılığında zenginleştirilmiş uranyumun İran dışına çıkarılmasına yönelik faaliyetler de yaptırım kapsamına alınabilecek. 

Açıklamada “İran bütün nükleer silahların yayılması açısından hassas faaliyetleri durdurmalı. Böyle bir zenginleştirmenin devamına destek veren eylemleri kabul etmeyeceğiz” denildi. Amerika’nın bundan sonra İran’ın mevcut limitlerin dışında ürettiği reaktördeki ağır suyu depolamasına izin vermeyeceği de belirtildi.

AB VE İNGİLTERE’DEN KINAMA

Avrupa Birliği ve Britanya, ABD'nin İran'ın petrol ticaretini sınırlamaya yönelik bu son kararlarını eleştirdiler. 

Avrupa Birliği ile Britanya'nın yaptıkları ortak açıklamada, "ABD'nin İran'dan petrol alımları için muafiyetleri uzatmama kararından duyduğumuz endişe ve üzüntüyü not ediyoruz. Ayrıca, ABD'nin nükleer projeler için muafiyetleri tam olarak yenilememe kararını da endişe ile not ettik" ifadeleri yer aldı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler