Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, IEA Yönetiminin 15 Ekim 2006 tarihli toplantı öncesinde küresel dizel piyasalarındaki daralmayla ilgili olarak üye ülkelere hükümetlere bir gönderdi.
Mektupta mevcut piyasa koşullarının acil müdahale gerektirdiğini ifade eden Fatih Birol, Riyad’daki uluslararası havaalanına yapılan da dahil olmak üzere, Suudi Arabistan’daki sivil ve enerji altyapısına yönelik saldırılara dikkat çekti.
Üye ülkelerden Mart ayında taahhüt ettikleri yakıt teslimat taahhütlerini yerine getirmek için kalan teslimatları hızlandırmalarını, önceliği de dizel yakıta vermelerini talep etti. Birol, bazı üyelerin başlangıçta taahhüt ettiklerinden daha fazla miktarda teslimat gerçekleştirdiklerini de hatırlattı.
ABD Başkanı Trump’ın Ukrayna ve Rusya liderleri nezdinde gerçekleştirdiği girişimler ile birlikte, IEA İcra Direktörü Birol’un faaliyetlerinin dizel piyasalarında rahatlama yaratabileceği ön görülüyor.
IEA İcra Direktörü Fatin Birol, 15 Ekim'deki IEA Yönetim Kurulu toplantısının bu çabaları değerlendirmek için değerli bir fırsat sağlayacağını belirterek “Mart ayında yaptığımız gibi, enerji güvenliği ve ekonomik istikrarı desteklemek için IEA'nın birlikte hareket etme kapasitesini bir kez daha gösterebileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.






