1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Afet durumunda HES’lerde koruyucu güvenlik tedbirleri

Afet durumunda HES’lerde koruyucu güvenlik tedbirleri

Herhangi bir afet durumunda HES’lerdeki suyun tahliyesi kademeli olarak yapılacak ve bölge halkı sistematik şekilde haberdar edilecek. 

Afet durumunda HES’lerde koruyucu güvenlik tedbirleri

Enerji Günlüğü - Herhangi bir afet durumunda HES’lerdeki suyun tahliyesi kademeli olarak yapılacak ve bölge halkı sistematik şekilde haberdar edilecek. 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Su Yapıları Koruyucu Güvenlik Tedbirleri Yönetmeliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik olağandışı durumlarda HES’lerdeki suyun tahliyesiyle ilgili de bazı koruyucu hükümler getiriyor. 

Yönetmelik’te “Yapısal olmayan koruyucu güvenlik tedbirleri” başlıklı 7. maddenin 4’üncü fıkrasında, HES’ler ve barajlardan su tahliyesi öncesinde kamuoyu ve bilhassa çevre sakinlerinin yazılı, görsel ve sosyal medya araçlarını kullanarak ilan, duyuru ve broşür vasıtasıyla, siren, anons ve kısa mesaj gibi yollarla; işyerleri, okullar, ibadethaneler, sosyal ve kamusal alanlar gibi yerlerde düzenlenecek etkinliklerle ve benzeri usullerle bilgilendirilerek uyarılacağı belirtildi. Aynı fıkrada suyun tahliyesinin kademeli olarak sağlanacağı da hükme bağlanıyor. 

“Kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğu” başlığını taşıyan 11. maddenin 3’üncü fıkrasında ise, baraj veya hidroelektrik santrallerden afet, taşkın yönetimi, arıza gibi olağandışı durumlarda su tahliyesi veya sulama tesislerine su verilmesi öncesinde DSİ Bölge Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde kamuoyunun büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından uyarılacağı belirtiliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler