1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ak: Elektrik oyuncularının elini güçlendirmeliyiz 

Ak: Elektrik oyuncularının elini güçlendirmeliyiz 

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, yeni elektrik yatırımları için bankaların ve sektörün elinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Ak: Elektrik oyuncularının elini güçlendirmeliyiz 

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, yeni elektrik yatırımları için bankaların ve sektörün elinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, ISTRADE 2019’da yaptığı konuşmada, Türkiye elektrik sektöründeki kurulu güç yüzde 111 artarken tüketimin yüzde 47 arttığını söyledi. Aynı dönemde döviz cinsinden elektrik fiyatının yüzde 62 gerilediğine dikkat çeken Sinan Ak, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) çerçevesindeki maliyeti de içeren fiyatlarda ise gerileme oranının yüzde 52 olduğunu vurguladı.  

ELEKTRİK FİYATLARINDA SIKINTI YAŞANMAZ 

Sinan Ak elektrik sektöründe gelecekte neler olabileceğine dair şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Kömür fiyatları düşük, doğalgaz fiyatları da düşüyor ve daha da düşecek. O yüzden fiyatlarla ilgili bir sıkıntı yaşanmayacak. Ve bu da Türkiye açısından çok olumlu olacak diye düşünüyorum. Yeni yapılacak enerji santrallerinin de kilovatsaat başına maliyeti 4 cent (dolar) altında çıkacaktır. O yüzden piyasayı daha karlı hale getirebilmek için eldeki olanakları etkin şekilde kullanmalıyız.”

BANKALARA KREDİNİN GERİ DÖNECEĞİNİ GÖSTEREBİLMELİYİZ

Yeni önlem alınmazsa bir çok elektrik üretim tesisinin maliyetine elektrik satmaya devam etmek zorunda kalacağını vurgulayan Sinan Ak şöyle devam etti: 

“Bu neden önemli? Bankalar nezdinde birçok santral sahibi kredilerini refinanse etmeye çalışıyor. Farklı birtakım modellerle finansmanı etkin şekilde kullanmaya çalışıyorlar. Bu yüzden bankalara bu paraların geri döneceğini gösterebiliyor olmalıyız. Çünkü yeni yatırımlara ihtiyacımız olacak. Yani yeni finansmana da ihtiyaç olacak. O yüzden bankaların ve sektörün elini güçlendirmemiz gerekiyor.”

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler