1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt ve LPG’de maliyetler düşecek

Akaryakıt ve LPG’de maliyetler düşecek

EPDK, akaryakıt-LPG sektöründe kredi kartı kullanımında promosyon kaynaklı faiz yükünü hafifletecek, maliyetleri düşürerek tüketiciye olumlu yansıyacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Akaryakıt ve LPG’de maliyetler düşecek

Enerji Günlüğü – EPDK, akaryakıt-LPG sektöründe kredi kartı kullanımında promosyon kaynaklı faiz yükünü hafifletecek, maliyetleri düşürerek tüketiciye olumlu yansıyacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

EPDK, akaryakıt ve LPG sektörüne yönelik maliyetlerin düşürülmesi için düğmeye bastı. Sektörde gerçekleştirilen ve herhangi bir tarafa sağlanan ücretsiz yakıt verilmesi gibi kampanyaların maliyetine tüm tüketicilerin ortaklaşa katlandığı gerçeğinden yola çıkan EPDK, tüm tüketicilerin haklarının eşit bir şekilde korunması ve sektördeki ilave maliyetlerin ayıklanması için çalışma başlattı. 

KARLILIK TÜM PAYDAŞLARA YANSITILMALI

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Sektörün üzerindeki promosyon kaynaklı faiz yükünün azaltılması gerekiyor. Karlılığın sektörde kalması tüketicinin de bu karlılıktan yararlanması için çalışma başlattık. Karlılık sektörün tüm paydaşlarına yansıtılmalı ve bu karlılık özellikle de tüketicinin akaryakıt alımında cebine yansımalı diye düşünüyoruz. Promosyonlar tüketicilerin bir kısmı için avantaj olurken geri kalan kısmı için dezavantaj olmamalı. Bu amaçla alternatifli hazırladığımız taslağa gelecek görüşleri değerlendirecek ve herkesin yararına olacak bir düzenleme hazırlayacağız” dedi.

Kredi kartları birçok sektörde olduğu gibi akaryakıt-lpg sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor ve bu kullanım oranı da her geçen yıl artış gösteriyor. Bankalararası Kart Merkezinin açıkladığı verilere göre; 2018 yılında akaryakıt sektöründe kartla yapılan ödemler % 27 oranında artarak 78 milyar TL seviyesine ulaşmış durumda. 

KAR MARJI PAYLAŞIMI TASLAĞI GÖRÜŞE AÇILDI

Bu arada EPDK bir süredir akaryakıt dağıtıcıları ve bayiler arasında gerilim konusu olan kar marjları konusundaki taslağını da görüşe açtı.

Dağıtıcılar ve bayiler kar paylaşımı konusunda yaşadıkları görüş ayrılığını bir süre önce EPDK’ya taşımış ve konuya yönelik Kurumdan düzenleme talebinde bulunmuşlardı. 

Taslaklarla ilgili sektörden gelecek görüşler doğrultusunda nihai çalışma yapılacak ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun onayına sunulacak.     

Önceki ve Sonraki Haberler