1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıtta kredi kartına promosyon serbest bırakıldı

Akaryakıtta kredi kartına promosyon serbest bırakıldı

Akaryakıt istasyonlarında kredi kartıyla alışverişe yönelik promosyonlardaki kısıtlamalar kaldırıldı.

Akaryakıtta kredi kartına promosyon serbest bırakıldı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt istasyonlarında kredi kartıyla alışverişe yönelik promosyonlardaki kısıtlamalar kaldırıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt istasyonlarında promosyon amacıyla verilen çeşitli eşya ile kredi kartıyla alışveriş karşılığı verilen ücretsiz akaryakıt promosyonlarına getirdiği kısıtlamaları gevşetti. 

Kurul, 2010 yılında yayımladığı düzenlemeyle bu tür promosyonlara kısıtlamalar getirmişti. Kısıtlamalar, tüketicinin tercih yaparken akaryakıt fiyatını öncelikle değerlendirmesini amaçlıyordu. Öte yandan istasyon işletmecilerin promosyon rekabetiyle oluşan mali külfetten de kurtulması hedefleniyordu.  

AMAÇ BAYİ İŞLETMELERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
EPDK yetkililerinden alınan bilgiye göre, bayilerin sürdürülebilirliğinin korunması ve piyasada rekabetin fiyat üzerinde yoğunlaşmasının artırılması amacıyla, Petrol ve LPG Piyasalarında Uygulanan Promosyonlar Hakkında Kurul Kararı alındı. 

DÜZENLEMEDE YER ALAN BAŞLICA HÜKÜMLER
Yeni düzenleme ile akaryakıt ve LPG otogaz piyasalarında bazı karışıklıkların ve aksaklıkların önüne geçilmesi hedefleniyor. Kurul kararında yer alan düzenlemelerden bazıları şunlar oldu: 

  • Ayni promosyonların düzenlenmesine ilişkin mevcut yapı korunacak. Eskiden verilen ve yasaklanan tabak, kupa, oyuncak gibi fiziki hediyelerin verilmesine yönelik sınırlama devam edecek. 
  • Akaryakıt veya LPG otogaz alımından bağımsız olarak tüketicilere kâğıt mendil, araç kokusu, toz bezi hediye etmek serbest olacak. 
  • İstasyonlar oto yıkama, yağ değişimi, lastik değişimi gibi hizmetleri tüketicilere ücretsiz veya indirimli sunulabilecek, bu kapsamda kampanya düzenleyebilecek. 
  • Üçüncü tarafların da katılımı dahil olmak üzere, karşılığı akaryakıt veya LPG olmak kaydıyla finansal promosyonlar düzenlenebilecek. Kredi ve banka kartlı kampanyalarla ücretsiz akaryakıt veya LPG sunulabilecek. 
  • Dağıtıcılar tarafından yürütülen sadakat kart uygulaması da devam edecek. Ancak promosyonların maliyetleri bayilere yansıtılamayacak. 
  • Mevcut kampanyalar, yeni oluşacak duruma uyum sağlanabilmesi için 30 Haziran 2020 tarihine kadar sürdürülebilecek. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler