1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması değerlendiriliyor

Akkuyu NGS’nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması değerlendiriliyor

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Mersin’deki Akkuyu NGS’nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması konusu şimdiden ele alınıyor. 

Akkuyu NGS’nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması değerlendiriliyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Mersin’deki Akkuyu NGS’nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması konusu şimdiden ele alınıyor. 

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile R.F. Rosatom Devlet Kuruluşu Genel Müdürü Aleksei Lihaçev Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatı sahasında bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede değerlendirmelerde bulunan Lihaçev, “Akkuyu NGS’nin benzersizliği, bu projenin "Yap-Sahip Ol-İşlet" (Build-Own-Operate) modeli ile gerçekleştirilmekte olmasıdır. Bir şirketin, nükleer santralin tasarımı, yapımı, işletmesi, bakımı ve işletmeden çıkarılmasını kapsayan yaşam döngüsünün tüm aşamalarından sorumlu olduğu dünyadaki ilk deneyimdir. Bu nedenle projeye stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz ve şimdiden tesisin gelecekteki işletmesi ve Türkiye'nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması konularını görüşüyoruz. Ayrıca Türk müteahhitleri ve tedarikçileriyle ile işbirliğinin geliştirilmesine ve Türk personelinin eğitimine büyük önem veriyoruz, zira yerli uzmanlar ve şirketler santralin yaşam döngüsü sürecinde işletmenin her aşamasında yer alacaklardır” dedi. 

ÇALIŞMALAR STANDARTLARA UYGUN YÜRÜTÜLÜYOR

sahada yapılan çalışmaları inceleyen ve ihtiyaçlar doğrultusunda yerli tedarik imkânlarının iyileştirilmesi, Türk şirketlerinin projeye katılım olanaklarını, yabancı yatırımcıların AKKUYU NÜKLEER A.Ş. sermayesine katılımları konularını görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Akkuyu NGS kurulumunu yüksek bir işbirliği ile sürdürmekteyiz. Akkuyu NGS iş planına uygun şekilde ilerliyor. Sahadaki çalışmalar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının belirlemiş olduğu güvenlik ve işletme konusundaki kriter ve standartlara göre yapılıyor." diye konuştu.

EPC SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Ziyaret kapsamında, Akkuyu NGS’nin tasarım, inşaat ve ekipman tedarikine ilişkin sözleşme (EPC[i] Sözleşmesi) imzalandı. Sözleşmeye göre, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İş Sahibi, Rus "Konzern Titan-2" A.Ş. ile Türk IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığı Yüklenici olarak sorumluluklar üstlendiler.

EPC Sözleşmesi, Akkuyu NGS tesisleri ana kısmının kurulumuna ilişkin işlerin tamamını kapsamakta olup, tasarım, mühendislik, ekipman tedariki, kalite kontrolü, iş güvenliğinin sağlanması ve inşaat işlerinin belirtilen sürelerde tamamlanmasını kapsıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler