1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’ye taze nükleer yakıt yüklendi

Akkuyu NGS’ye taze nükleer yakıt yüklendi

Mersin'de Rus teknolojisiyle inşa edilmekte olan Türkiye’nin ilk nükleer santrali için Rusya'dan nükleer yakıt getirildi. Böylece santral nükleer tesis statüsü kazandı.

Akkuyu NGS’ye taze nükleer yakıt yüklendi

Enerji Günlüğü - Mersin’de kurulmakta olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilk yakıtlar geldi. Akkuyu böylece "nükleer tesis" statüsü kazandı.

Mersin Gülnar’da Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni gerçekleştirildi. Akkuyu'ya ilk yakıtların gelmesiyle, Türkiye artık uluslararası arenada resmi olarak nükleer tesise sahip bir ülke haline geldi. 

12 Mayıs 2010’da Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Mersin ilinde VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesine sahip, toplam 4800 MW kurulu güç kapasiteli Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa edilmesini öngören İşbirliği Anlaşması imzalandı. Rus Rosatom Devlet Kuruluşu’nun projedeki payı %99.2. Projenin toplam maliyeti, 20 milyar ABD doları seviyesinde.

“NÜKLEER GÜÇ SAHİBİ ÜLKELER LİGİNE YÜKSELDİK”

Törene video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye’yi, dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasına sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaşmak üzere bir arada olduklarını kaydetti. Erdoğan, “Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin üretime geçmesinden bir önceki safhası olan nükleer yakıtların, santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz.  Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte, artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz, uzunca bir gecikmenin ardından da olsa, dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.” İfadesini kullandı. 

“AB ELEKTRİĞİNİN %25’İNİ NÜKLEERDEN ELDE EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada 422 nükleer reaktörün faal olduğunu, 57 reaktörün de yapımının devam ettiğini ve Avrupa Birliği’nin elektriğinin yüzde 25’ini nükleerden elde ettiğinin altını çizdi. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu’nun, nükleer enerjiyi ‘yeşil enerji’ kabul ederek, bu konudaki tereddütleri giderdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası hâline getirdik” dedi.   

“AKKUYU İÇİN TOPLAM 4,2 MİLYAR DOLAR SİPARİŞ VERİLDİ"

Törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile ekonomi ve enerji alanında işbirliğinin devam edeceğini belirterek, “Türkiye’de kuracağımız gaz merkezi ile ticaret daha da artacak” dedi. Putin, Akkuyu NGS için verilen siparişlerin toplamının 4,2 milyar doları bulduğunu kaydetti. 

“NÜKLEERDE DE KENDİ TEKNOLOJİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yaptığı değerlendirmede, ilk taze nükleer yakıtın gelmesiyle Akkuyu NGS’nin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu belirterek, “Nükleer enerjide de kendimize özgü teknolojiler geliştireceğiz” ifadesini kullandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler