1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Enerji’nin net kârı yüzde 170 arttı

Aksa Enerji’nin net kârı yüzde 170 arttı

Aksa Enerji’nin altı aylık net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artışla 229 milyon TL’ye yükseldi.

Aksa Enerji’nin net kârı yüzde 170 arttı

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji’nin altı aylık net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artışla 229 milyon TL’ye yükseldi. 

Aksa Enerji, 2019 yılının ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Aksa Enerji’nin Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) rakamı 752 milyon TL ile bir önceki yıla göre yüzde 67 artış gösterdi. Aksa Enerji’nin faaliyet kâr marjı yüzde 12.4’ten yüzde 22.6’ya yükseldi. Böylece Aksa Enerji’nin net kâr rakamı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artarak 229 milyon TL’ye ulaştı. 

YURTDIŞI YATIRIMLARI ETKİLİ

Türkiye’nin en büyük halka açık enerji şirketi unvanına sahip Aksa Enerji, 2015 yılından bu yana ülke dışındaki yatırımlara da ağırlık vermeye başladı. Aksa Enerji’nin bilançosunda özellikle Afrika’daki santrallerin kârlılık üzerindeki olumlu etkisi dikkat çekti. 2019 yılının ilk yarısında Şirket’in cirosunun yüzde 69’u Türkiye ve KKTC’deki santrallerinden sağlanırken, FAVÖK’ünün ise yüzde 65’ini Afrika santralleri oluşturdu. Aksa Eneri, Afrika’da sahip olduğu toplam 476 MW kurulu güce ek olarak Madagaskar’da 24 MW güçteki bir santrali kamu adına işleten Şirket, Afrika santrallerinden toplam 727,6 milyon TL ciro elde etti.       

NET BORÇLULUK ORANI GERİLEDİ 

Afrika yatırımlarının 2017 yılının son çeyreğinden itibaren katkıda bulunmaya başlamasıyla bu tarihten itibaren FAVÖK rakamında toplam yüzde 150 artış sağlayan Aksa Enerji, yurt dışı yatırımları sayesinde borçluluğunu da önemli oranda azaltmayı başardı. 2017 yılı ilk çeyreğinde 7.8 olan Şirket’in “Net Finansal Borç/FAVÖK” oranı, 2019 yılı ikinci çeyreği itibarıyla 2.8’e geriledi. 

KAZANCI: SÜRDÜRÜLEBİLİR KÂRLILIK ODAKLIYIZ

Aksa Enerji CEO’su Cemil Kazancı, Afrika yatırımları ve verimlilik politikalarının finansal tablolarına yansımalarına dikkat çekerek “Afrika ve KKTC’deki santrallerimizden sağladığımız döviz bazlı garantili satışlar FAVÖK’ümüzün yüzde 74’ünü oluşturuyor ve ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Son 4 yılda borcumuzu 203 milyon dolar azalttık. Türkiye ve yurt dışı operasyonlarımızda hacimden ziyade kârlılığa odaklandık ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi. 

“YATIRIM İŞTAHIMIZI KAYBETMİŞ DEĞİLİZ”

Aksa Enerji’nin global bir serbest enerji üreticisi olduğunun altını çizen Kazancı, yatırım iştahlarını kaybetmediklerini ve özellikle Afrika pazarında yeni yatırım fırsatlarının her zaman gündemlerinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler