1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Enerji`ye yüksek kredi notu

Aksa Enerji`ye yüksek kredi notu

Enerji Günlüğü - Turkrating, Türkiye'nin önde gelen enerji oyuncularından Aksa Enerji'nin kredi notunu açıkladı. Şirket, yüksek kredi kalitesi ve güçlü...

Aksa Enerji`ye yüksek kredi notu

Enerji Günlüğü - Turkrating, Türkiye'nin önde gelen enerji oyuncularından Aksa Enerji'nin kredi notunu açıkladı. Şirket, yüksek kredi kalitesi ve güçlü borç ödeme kaabiliyeti seviyelerinde (TR A+ ve TR A2) derecelendirildi.

Turkrating, Aksa Enerji'nin kredi notunu belirledi. Aksa Enerji, yerli para cinsinden ulusal düzeyde yatırım yapılabilir kategoride değerlendirilerek Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme notu TR A+ olarak belirlendi.

Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme notu TR A2 olarak belirlenen Aksa Enerji'nin görünümü ise ülke koşullarının getirmiş olduğu tekrarlanan seçim süreçlerinin artırdığı belirsizlik ve riskler nedeniyle durağan olarak açıklandı.

Uzun dönem kredi derecelendirme notu olan TR A+, Turkrating tarafından verilen yüksek kredi kalitesi notu. Ortalamanın üzerinde kredi kalitesine işaret eden TR A+ notu, Aksa Enerji'nin finansal yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesi açısından uzun vadede güçlü seviyeye ve düşük kredi riskine sahip olduğuna işaret ediyor.

TR A2 olan Kısa Vadeli Kredi Derecelendirme notu ise Güçlü borç ödeme kabiliyeti ile en yüksek seviye olan TR A1’in (En güçlü borç ödeme kabiliyeti) bir seviye altında yer alıyor. TR A2, finansal yükümlülükleri yerine getirme kapasitesinin çok güçlü olduğunu ve kısa vadede düşük kredi riski olmadığını ortaya koyuyor.

Şirket yetkililerinin açıklamasına göre, Aksa Enerji'nin kredi notu, Şirket'in sektördeki konumu, coğrafi dağılımı ve kaynak çeşitliliği, tecrübeli yönetim kadroları, tamamlanan ve devam eden yatırım projelerinin nakit akışı üzerinde yaratacağı olumlu beklentiyi yansıtıyor. Finansal borçlarından kaynaklanan kur riski ve piyasalarda artan volatilite ise Aksa Enerji'nin kredi notu üzerindeki baskı unsurları olarak gösterildi.

Turkrating'in raporunda Aksa Enerji'nin Türkiye’nin her bölgesine yayılmış, neredeyse tüm enerji kaynaklarından üretim yapan 19 santraliyle ile üretim ve organizasyon yapısı sayesinde yakıt fiyatlarındaki dalgalanmaların maliyetler üzerindeki olumsuz etkilerini minimize edebildiği, verimliliğini artırabildiği vurgulanıyor.

Raporda Aksa Enerji'nin Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Karlılığının (FAVÖK) 5 yıldır istikrarlı bir artış trendinde olduğuna dikkat çekildi. Fiyatlardaki görece ciddi düşüşe rağmen, Şirket'in uyguladığı yönetim stratejileriyle kaynak çeşitliliği avantajını kullanarak maliyetlerini düşürdüğü ifade edildi ve FAVÖK’teki artışın devam edeceği beklentisine yer verildi.

Şirket’in hakim ortağı Kazancı Holding’in enerji sektöründeki konumu, uzun yıllara dayanan bilgi ve tecrübesi ile gerektiğinde Şirkete mali destekte bulunma gücü de Aksa Enerji'nin derecelendirme notunu olumlu yönde etkileyen bir başka faktör olarak gösterildi. Ayrıca 2012 yılında şirkete yatırım yapan ve şu anda payı yüzde 16,6 olan Goldman Sachs International’ın varlığı da olumlu bir faktör olarak değerlendirildi.

Rapora göre “yatırım yoğun” bir sektör olan enerji sektöründe borçlanma oranları genel olarak yüksek seyrediyor. Halka açık ve Aksa Enerji’ye benzer büyüklükteki enerji şirketlerinin borçlanma oranlarının ise çok daha yüksek olduğuna raporda yer verildi.

...

Önceki ve Sonraki Haberler