1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aksa Göynük Santrali açıldı

Aksa Göynük Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Yerli kömürden yılda 2 milyar kWh elektrik üretmek üzere kurulan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali açıldı.Aksa Enerji tarafından...

Aksa Göynük Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Yerli kömürden yılda 2 milyar kWh elektrik üretmek üzere kurulan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali açıldı.

Aksa Enerji tarafından 2012 yılında temeli atılan ve yerli kömürden elektrik üretmek üzere inşa edilen Aksa Göynük Enerji Termik Santrali’nin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katılımıyla gerçekleştirildi.

YILDA 2 MİLYAR kWh ELEKTRİK

Türkiye’nin özel sektör tarafından yatırımı yapılarak devreye alınan ve yerli kömür kullanılan iki santralinden biri olan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali’ne 390 milyon dolarlık harcama yapıldı. 270 megawatt (MW) kapasiteye sahip Türkiye’nin ilk rödovanslı yatırımı olan santral,yılda 2 milyar kilowattsaatlik (kWh) üretim yapacak. Bu rakam, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 1’ine karşılık geliyor.

YILDA 1.8 MİLYON TON LİNYİT

Türkiye'nin önde gelen enerji oyuncularından Aksa, Göynük Termik Santrali ile birlikte portföyüne ilk kez linyiti de eklemiş oldu. Santralde yılda 1 milyon 800 bin ton yerli kömür kullanılacak. Aksa Göynük Enerji Termik Santrali,aynı zamanda Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun(TKİ), linyit kömürü sahalarını özel sektöre açmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk rödovanslı yatırımı olması nedeniyle de büyük önem taşıyor.

DIŞA BAĞIMLILIK AŞAĞI İSTİHDAM YUKARI

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, santralin açılışıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Türkiye’de bir ilk olarak rödovans yöntemiyle yerli linyitten üreteceğimiz elektrik, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltarak ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacak" dedi. Cemil Kazancı, Göynük Termik Santrali'nin başta bölge halkı olmak üzere doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık bin kişiye iş imkanı sağlayacağını vurguladı.

AKSA, YENİLERİNİ DE YAPACAK

Cemil Kazancı, Göynük'teki gibi linyite dayalı elektrik üretimi yatırımlarına devam edeceklerini de açıkladı. Kazancı, Afrika’da Gana Cumhuriyeti ile 370 MW’lık enerji santrali kurulumu ve enerji üretimi için imzaladıkları yeni anlaşmayla, enerji ve altyapı yatırımı ihtiyacı bulunan Afrika ülkelerine giriş yaparak, şirketin karlılığını ve döviz bazlı satışlarının hacmini artırmayı hedeflediklerini de vurguladı. 

...

Önceki ve Sonraki Haberler