1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Aksu Enerji 2.5 milyon liralık iletim bedelini geri alacak

Aksu Enerji 2.5 milyon liralık iletim bedelini geri alacak

Aksu Enerji Çayköy HES için EÜAŞ’a ödediği sistem kullanım bedeli hakkındaki davayı kazandı ve KDV dahil toplam 2.534.509,69 lirayı EÜAŞ’tan tahsil etti. 

Aksu Enerji 2.5 milyon liralık iletim bedelini geri alacak

Enerji Günlüğü - Aksu Enerji Çayköy HES için EÜAŞ’a ödediği sistem kullanım bedeli hakkındaki davayı kazandı ve KDV dahil toplam 2.534.509,69 lirayı EÜAŞ’tan tahsil etti. 

Aksu Enerji ve Ticaret AŞ, Çayköy HES’te üretilen elektriğin iletim bedelini Aksu Enerji’nin ödemesi yönündeki işlemin iptali için açtığı davayı kazanmış; ancak karar Bakanlıkça temyiz edilmişti. Ardından Danıştay 13. Dairesi işlemin iptal kararını hukuka uygun bularak temyiz talebini reddetmişti. 

Bunun üzerine alt mahkeme davayı yeniden görüşerek Aksu Enerji’nin dağıtıcı firmaya ödediği sistem kullanım bedelinin yasal faizi ile birlikte KDV dahil toplam 2.534.509,69 TL olarak Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından davacıya ödenmesine karar verdi ve EÜAŞ ödemeyi yaptı. 

Aksu Enerji yayımladığı açıklamada her ay üretime göre hesaplanan ve Aksu Enerji’ye tahakkuk ettirilen Çayköy HES’e ait sistem kullanım bedelinin dağıtıcı firmaya ödeneceğini; devamında yansıtma faturası ile EÜAŞ’tan tahsil edileceğini bildirdi. 

Şirket Çayköy HES ile ilgili olarak sistem kullanım bedeli tutarının da tesisin maliyet kalemleri arasından çıkmış olduğunu belirtti. 

Çayköy HES Yap İşlet Devret (YİD) yatırım modeliyle gerçekleştirilmiş bir projeydi. Dağıtım hizmetleri özelleştirilince şirket imzalamaktan imtina ettiği sözleşmelerle karşı karşıya kalmış; bu da iletim hizmetiyle ilgili maliyetin şirketin üzerinde kalmasına neden olmuştu. 

2003 yılından beri devam eden ve bu konuda Türkiye’deki tek itilaf olan dava böylece sonuçlanmış oldu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler