1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Almanya’da nükleerden çıkış enerji arz açığı yaratmayacak

Almanya’da nükleerden çıkış enerji arz açığı yaratmayacak

Almanya’nın kalan son nükleer enerji santrallerini kapatmasıyla oluşacak elektrik açığının yenilenebilir enerji kurulumlarıyla kapatılacağı ve enerji arz sorununun yaşanmayacağı kaydedildi.

Almanya’da nükleerden çıkış enerji arz açığı yaratmayacak

Enerji Günlüğü - Almanya’nın kalan son nükleer enerji santrallerini kapatmasıyla oluşacak elektrik açığının yenilenebilir enerji kurulumlarıyla kapatılacağı ve enerji arz sorununun yaşanmayacağı kaydedildi.

Berlin merkezli Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW ) tarafından yapılan hesaplamalara göre, üç partili yeni koalisyon hükümetinin giderek şekillenmeye başladığı Almanya'nın son nükleer santrallerinin kapatılması arz sıkıntısına neden olmayacak. Araştırmacılar nükleer enerjinin devreden çıkmasıyla fosil yakıtların daha fazla kullanılacağını ve ithalatın artacağını ancak bunun geçici olacağını öngörüyorlar. Bu durumun yenilenebilir enerjilerin hızlı genişlemesiyle hızla azaltılması gerektiğini kaydediyorlar. Yeni koalisyon hükümeti de 2030 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını daha önceki hedefin üzerine çıkararak yüzde 65’ten yüzde 80’e yükseltmeyi hedefliyor. Almanya'nın enerji kullanımının 2030'a kadar 100 TWh artması bekleniyor. 

Almanya'nın kalan 6 nükleer reaktöründen üçü (Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen C) bu yıl sonunda kapatılacak. Kalan üç reaktör de bir yıl sonra elektrik üretimine son verecek ve Almanya yoluna nükleersiz devam edecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler