1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya’nın ilk elektrikli otobanı hizmete açıldı

Almanya’nın ilk elektrikli otobanı hizmete açıldı

Almanya’nın ilk elektrikli otobanı hizmete açıldı. Kamyon ve çekicileri şarj edecek 10 kilometre uzunluğundaki yol 2022 yılına kadar test edilecek.

Almanya’nın ilk elektrikli otobanı hizmete açıldı

Enerji Günlüğü - Almanya’nın ilk elektrikli otobanı hizmete açıldı. Kamyon ve çekicileri şarj edecek 10 kilometre uzunluğundaki yol 2022 yılına kadar test edilecek.

Siemens’in eHighway (elektrikli otoban projesi) kapsamında, Frankfurt yakınlarındaki bir otobanın en sağ şeridine kurulan Almanya’nın ilk elektrikli otobanı test amaçlı hizmete açıldı. 10 kilometre uzunluğundaki eHighway, kamyon veya çekicilerin üzerindeki pod kablolara değecek şekilde yükseliyor ve bu sayede enerji aktarımı gerçekleşiyor. eHighway'den çıkıldığında ise yine dizel motorla dola devam ediliyor. 

Söz konusu enerji aktarımından faydalanmak isteyen araçların 90 km/s hızı geçmemesi gerekiyor. Her kamyon veya çekicide bu sistem için gerekli donanım bulunmuyor. Bu yüzden Almanya ve Volkswagen Grubu’nun eHighway sistemine uyumlu hibrit araçlar geliştirmek için işbirliği yaptığı söyleniyor.

SİSTEMİN KADERİ 2022’DE BELLİ OLACAK

Normal trafiğin akışını engellemeyen elektrikli otoban sistemi 2022 yılına kadar burada kalacak. 2022 yılına gelindiğinde, projenin fayda oranını inceleyen Alman hükumeti sistemin genişletilmesine ya da iptaline karar verecek.

ÇEVRE İÇİN SON DERECE YARARLI

Siemens, Alman otobanlarındaki çekici ve kamyonların yüzde 30’unun elektrikli olması durumunda fazladan 6 milyon metrik ton CO2 salımının engellenebileceğini belirtiyor. Ancak burada enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması da son derece önemli. Ayrıca, eHighway’de 100 bin kilometre seyreden 40 tonluk bir çekicinin 20 bin euro yakıt tasarrufu edebileceği de kaydediliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler