1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Antalya’da 6 MW’lık HES kurulacak

Antalya’da 6 MW’lık HES kurulacak

Hayatsu Enerji Üretim, Antalya’da Alara Çayı ve Küçük Çay üzerinde 6 MW kapasiteli Hayat 1-2 Regülatörü ve HES kurmayı planlıyor.

Antalya’da 6 MW’lık HES kurulacak

Enerji Günlüğü - Hayatsu Enerji Üretim, Antalya’da Alara Çayı ve Küçük Çay üzerinde 6 MW kapasiteli Hayat 1-2 Regülatörü ve HES kurmayı planlıyor.

Hayatsu Enerji Üretim Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Antalya ili, Gündoğmuş ilçesinde bulunan Alara Çayı ve Küçük Çay üzerinde Hayat 1-2 Regülatörü ve HES kurulması planlanıyor. 

7,27 MWm / 5,9 MWe gücünde “Nehir Tipi Santral” olarak planlan projenin yaklaşık 47 milyon liraya malolması hesaplanıyor. Proje kapsamında ilk olarak Büyük Çay üzerinde kurulacak Hayat 1-2 Regülatörü ve HES ünitesi tarafından çevrilerek yıllık 5.077.906 kWh elektrik üretilecek. Daha sonrasında yine Büyük Çay suları Hayat 1-2 HES’in yaklaşık 1 km mansabında kurulacak Hayat 1-1 Regülatörü ve HES Ünitesi tarafından tekrar yakalanacak ve burada da yıllık 6.110.752 kWh elektrik üretilecek. Bunların dışında birde Küçük Çay Üzerine kurulacak olan Hayat 2 Regülatörü ve Göcük Deresi Üzerine kurulacak çevirme yapısı ile toplanan suların 4975 m uzunluğunda cebri boru ile Hayat 2 HES’e düşürülmesi ile yıllık 7.955.535 kWh enerji üretilecek. 

Hayat-1.1 HES’te üretilen enerji 2 x 1.25 MVA (0,4 / 34.5 kV) gücündeki trafolardar Hayat 1.2 HES santrali yakınındaki DM ye iletilecek. Burada toplanan 3 santralin enerjisi yaklaşık 10 km hat ile enterkonnekte sisteme bağlanacak.

PROJE İÇİN ÇEVRE ETKİ DEĞERLENDİRME SÜRECİ BAŞLADI

Proje için 2010 yılında verilen Çevre Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı, 2013 yılında mahkeme kararıyla bozulmuştu. Antalya 1. İdari Mahkemesinin İptal kararından sonra, yerel halkın tepkisi ve istekleri dikkate alınarak projede revizyona gidilerek, revize fizibilite raporu hazırlandı. Hazırlanan rapor DSİ Genel Müdürlüğü’ne sunuldu ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulundu. Şimdi de proje ile ilgili ÇED Süreci başlamış durumda.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler