1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aşık: Rüzgarda ciddi bir artış bekliyoruz

Aşık: Rüzgarda ciddi bir artış bekliyoruz

EÜD Başkanı Cem Aşık, rüzgar enerjisi kapasitesinde ciddi bir artış beklediklerini ve 2020 yılı sonuna kadar 2 ila 3 bin MW kapasitenin devreye gireceğini söyledi.

Aşık: Rüzgarda ciddi bir artış bekliyoruz

Enerji Günlüğü - EÜD Başkanı Cem Aşık, rüzgar enerjisi kapasitesinde ciddi bir artış beklediklerini ve 2020 yılı sonuna kadar 2 ila 3 bin MW kapasitenin devreye gireceğini söyledi.

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Cem Aşık, 8. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin ikinci gününde yaptığı değerlendirmede, “Özel sektörde 2020 sonuna kadar yetişecek santraller dışında çok ciddi bir proje yok ama sırf rüzgar tarafında bile küçümsenmeyecek ciddi rakamlar var, sadece 2 ila 3 bin MW rüzgarda devreye girecek görünüyor” dedi.

YEKDEM RES’LER İÇİN BİRKAÇ SENARYOMUZ VAR

Türkiye’de yenilenebilir enerjinin payının şu an toplam 44 bin MW seviyesinde olduğunu hatırlatan Cem Aşık, “Biz de rüzgarda ciddi bir artış olacağını bekliyoruz. Rüzgarda önümüzdeki 10 yılda en az 10 bin MW’ın, umarız 15 bin MW’ın girmesi söz konusu olabilir. YEKDEM’den çıkan rüzgar santrallerinin ne olacağına dair birkaç senaryomuz var” diyerek bu senaryolar hakkında da bilgi verdi. 

“Öncelikle rüzgar santrallerinin geliri bir anda 73 dolardan 45-47 dolar seviyelerine inecek” diyen Aşık, devletin, elektrik fiyatlarının oluşumundaki dinamiklerde taraflardan birisi olması ve sanayiyi enerji üzerinden sübvanse etme politikasından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. “Sanayi tabi desteklenmeli ama bu destek doğrudan olmalı. Bu fiyatlar üzerindeki destek yakın zamanda elektrik üreticilerinin çok daha büyük bir kısmını ilgilendiriyor olacak. Ayrıca öngörülebilirlik eksikliği, döviz belirsizliği ve regülasyon belirsizliği gibi diğer ana başlıklarımız da var” şeklinde konuştu. 

Aşık, YEKDEM sonrası dönem için de şunları söyledi: “YEKDEM’den çıkacak santraller ve yeni yatırımcılar ne yapabilirler hakkında çeşitli senaryolar var. Birincisi kendi boyutuna göre kendi optimizasyonunu yapacak şirketler olacaktır ama gördüğümüz piyasada bu şirketlere hizmet vermek için kurulan ve gelişen şirketler var. Sabit fiyatla alım veya çıkan fiyat üzerinden bir anlaşmayla çalışmak mümkün olabilecek görünüyor. Yeni yatırım için de iki model var, bir YEKA modeli, örneğin açıklanan mini ya da maksi YEKA’lar, diğeri de YEKDEM.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler