1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupa yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracak

Avrupa yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracak

AB, 2030 yılına kadar 600 bin MW güneş enerjisi kapasitesi kurmak için özel bir AB Güneş Stratejisi oluşturacak.

Avrupa yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracak

Enerji Günlüğü - AB, yenilenebilir enerji için 2030 ana hedefini %40'tan %45'e çıkarmayı planlıyor.

Avrupa Komisyonu AB’nin Rusya’dan fosil yakıt ithalatını azaltmak için planladığı “RePowerEU” paketini açıkladı. Komisyon, Avrupa Yeşil Mutabakatı mevzuatının 'Fit for 55' (%55 emsiyon azaltımı politikasına uygunluk) paketi kapsamında yenilenebilir enerji için 2030 ana hedefini %40'tan %45'e çıkarmayı teklif ediyor.

Bu hedefin bir parçası olarak AB, 2025 yılına kadar fotovoltaik güneş enerjisi kapasitesini ikiye katlamak ve 2030 yılına kadar 600 GW güneş enerjisi kapasitesi kurmak için özel bir ‘AB Güneş Stratejisi’ oluşturacak. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HEDEFİ DE ARTTIRILACAK

Komisyon, bağlayıcı Enerji Verimliliği Hedefinin %9'dan %13'e çıkarılması da dahil olmak üzere uzun vadeli enerji verimliliği önlemlerinin geliştirilmesini öneriyor.

Üye Devletler ayrıca enerji tasarruflu ısıtma sistemleri, bina yalıtımı, cihazlar ve ürünlerde KDV oranlarının düşürülmesi gibi enerji tasarrufunu teşvik etmek için mali önlemler kullanmaya teşvik ediliyor.

Bu kapsamda yenilenebilir enerjinin artırılmasına yönelik şu hedefler öne çıkıyor:

Yeni kamu ve ticari binalara ve yeni konut binalarına güneş panelleri kurmak için aşamalı yasal zorunluluğu olan bir Solar Çatı Girişimi.

Isı pompalarının kullanım oranının iki katına çıkarılması ve jeotermal ve güneş enerjisinin modernize edilmiş bölgesel ve ortak ısıtma sistemlerine entegre edilmesi için önlemler.

Yenilenebilir enerji projelerinde yavaş ve karmaşık izinler süreçlerinin üstesinden gelmek için bir Komisyon Önerisi ve yenilenebilir enerjiyi öncelikli bir kamu yararı olarak tanımak için Yenilenebilir Enerji Direktifinde hedeflenen bir değişiklik.

Karbondan arındırılması zor endüstrilerde ve ulaşım sektörlerinde doğal gaz, kömür ve petrolün yerini almak üzere 2030 yılına kadar 10 milyon ton yerli yenilenebilir hidrojen üretimi ve 10 milyon ton hidrojen ithalatı hedefinin belirlenmesi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler