1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bankalardan enerji kredisi alacaklarını silmeleri talep ediliyor

Bankalardan enerji kredisi alacaklarını silmeleri talep ediliyor

Türkiye ekonomi yönetimi, ekonomiyi canlandırma planı çerçevesinde bankalardan üç gaz yakıtlı elektrik santrali için verilen 1.9 milyar dolar kredi borcunun silinmesini talep ediyor.

Bankalardan enerji kredisi alacaklarını silmeleri talep ediliyor

Enerji Günlüğü - Türkiye ekonomi yönetimi, ekonomiyi canlandırma planı çerçevesinde bankalardan üç gaz yakıtlı elektrik santrali için verilen 1.9 milyar dolar kredi borcunun silinmesini talep ediyor.

Türkiye, zor durumdaki ekonomiyi canlandırmak amacıyla kredilerin arttırılmasına yönelik çabaları kapsamında, bankaların bazı enerji projelerinin borçlarını silmesini istiyor. Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Ercan Ersoy’un konuya yakın kaynaklara dayandırdıkları habere göre, BDDK en az üç gaz yakıtlı elektrik santralinin borçlarının batık kredi olarak sınıflandırılmasını talep ediyor. Plana göre, hükümet borç veren bankaları bilançolarında tıkanıklıkları aşıp yeni kredilere yer açmaları için sermaye artırmaya zorlayacak.

Bu santrallerin ACWA’nın Kırıkkale’deki 1 milyar dolar değerindeki santrali, Gama’nın Ankara yakınlarındaki 900 milyon dolar değerindeki projesi ve Ansaldo Energia SpA ve ortaklarının Gebze’deki 1 milyar dolar değerindeki santralleri olduğu kaydediliyor. Bu santrallere kredi veren bankaların ise Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Akbank TAS, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Denizbank ve Yapı Kredi Bankası olduğu kaydediliyor. Bankaların bu santraller için 1.9 milyar dolar kredi verdiği ifade ediliyor. 

Boston Consulting Group’un raporuna göre Türkiye’de şirketler yeni elektrik üretim ve dağıtım projeleri için 2003 yılından bu yana bankalardan 60 milyar dolar borçlandılar. Şirketler Türk Lirası’nın değer kaybı nedeniyle de geri ödemelerde büyük zorluklar yaşıyorlar. 

Önceki ve Sonraki Haberler