1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Barajlarda mücavir alan kamulaştırma başvurusu öncesi dava açılamayacak

Barajlarda mücavir alan kamulaştırma başvurusu öncesi dava açılamayacak

Baraj inşaatı nedeniyle sosyal ve ekonomik değerini kaybeden mücavir alanların kamulaştırılmasıyla ilgili valilik komisyonunun değerlendirmesi öncesinde dava açılamayacak. 

Barajlarda mücavir alan kamulaştırma başvurusu öncesi dava açılamayacak

Enerji Günlüğü - Baraj inşaatı nedeniyle sosyal ve ekonomik değerini kaybeden mücavir alanların kamulaştırılmasıyla ilgili valilik komisyonunun değerlendirmesi öncesinde dava açılamayacak. 

Baraj İnşası İçin Yapılan Kamulaştırmalarda Kamulaştırma Sahasına Mücavir Taşınmaz Malların Kamulaştırılması Hakkında Yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik, baraj inşası için yapılan kamulaştırmaların tamamlanmasından sonra çevrenin sosyal, ekonomik veya yerleşim düzeninin bozulması, taşınmazdan sosyal ve ekonomik yönden yararlanılmasının mümkün olmaması durumunda, kamulaştırma sahasına mücavir taşınmaz malların kamulaştırılabileceğine dair çözüm yolları hakkında usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. 

BAŞVURU İÇİN BİR YILLIK SÜRE
Buna göre baraj inşaatı sonrasında baraj inşaat alanında veya su altında kalan bölgede olmadığı halde baraj inşaatının mücavir alanında bulunan ve baraj inşaatı dolayısıyla sosyal ve ekonomik yönden her zamanki faydayı sağlamayan taşınmazlarla ilgili kamulaştırma başvuruları, bir yıl içinde yapılabilecek ve kurulacak bölgesel bir komisyonca incelenerek, 60 gün içinde karar bağlanacak. 

Bu şekilde valiliklere kamulaştırma başvurusu yapmadan önce, mücavir alanda bulunan taşınmazların kamulaştırılması için dava açılamayacak. Ancak valiliğe yapılacak olan kamulaştırma başvurusu sonrasında, komisyon kararına karşı dava açılabilecek.

Bu konuda 27 Haziran 1985 tarihinde yayımlanmış olan, Baraj İnşaatı İçin Yapılan Kamulaştırmalarda Kamulaştırma Sahasına Mücavir Taşınmaz Malların Kamulaştırılması Hakkında Yönetmelik de yürürlükten kaldırıldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler