1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Baysak Niğde’de atık lastiklerden elektrik üretecek

Baysak Niğde’de atık lastiklerden elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Baysak Enerji, Niğde’nin Bor ilçesinde ömrünü tamamlamış lastikleri geri kazanarak 2,84 MW gücünde elektrik enerjisi elde edecek.Niğde...

Baysak Niğde’de atık lastiklerden elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Baysak Enerji, Niğde’nin Bor ilçesinde ömrünü tamamlamış lastikleri geri kazanarak 2,84 MW gücünde elektrik enerjisi elde edecek.

Niğde İli, Bor İlçesi, Karma Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde, Baysak Enerji Üretimi Uluslararası Nakliyat Otomotiv Ve Dış Ticaret Ltd. Şti tarafından “Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Kazanım ve Enerji Üretim Tesisi” kurulup işletilmesi planlanıyor. 

Tesiste toplam 4 reaktörde günlük 40 ton ömrünü tamamlamış lastik işlenecek. Enerji üretim tesisinde 1 MW elektrik üretimi için saatte yaklaşık 257 litre yakıt kullanılması ve 2,84 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmesi planlanıyor.

17,5 milyon lira yatırım kapsamında ömrünü tamamlamış geri kazanılabilir atık lastikler, planlanan tesise kabul edilecek ve piroliz yöntemi ile geri kazanımları sağlanacak. Geçici depolama alanından üretim ünitelerine alınacak ömrünü tamamlamış lastikler öncelikle piroliz reaktöründe çelik tel ile karbon siyahı bileşimi ve pirolitik gaz ürünlerine dönüştürülecek. Karbon siyahı içerisindeki çelik tel manyetik ayrıştırıcı ile ayrılıp preslenecek, çelik telden ayrıştırılan karbon siyahı ise paketleme ünitesinde istenilen ebatlarda ve miktarlarda paketlenecek. Karbon siyahı ve çelik teller genel kullanım amaçlarına uygun olarak piyasaya satılacak.

Piroliz reaktöründen alınacak pirolitik gaz yoğunlaştırma ünitesine alınacak olup yoğunlaşan pirolitik gaz pirolitik yağa dönüştürülecek, yoğunlaşmayan kısmı yine piroliz reaktöründe enerji ihtiyacında kullanılacak. Yoğunlaştırma ünitesinde oluşacak pirolitik yağ çoğunlukla enerji üretim tesisinde elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak. Artan kısmı destilasyon ve katalizör ünitelerinden geçirilerek motorine dönüştürülecek ve dağıtıcı veya rafinerici lisansı sahiplerine satılacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler