1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Belarus’un ilk nükleer santrali devreye alınmaya hazır

Belarus’un ilk nükleer santrali devreye alınmaya hazır

Belarus’un ilk nükleer santralinde 1200 MW kapasiteli ilk üniteye önümüzdeki günlerde ilk yakıt ikmali yapılarak devreye alınacak.

Belarus’un ilk nükleer santrali devreye alınmaya hazır

Enerji Günlüğü - Belarus’un ilk nükleer santralinde 1200 MW kapasiteli ilk üniteye önümüzdeki günlerde ilk yakıt ikmali yapılarak devreye alınacak.

Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un mühendislik kolu olan ASE’nin genel tasarımcı ve üstlenicisi olduğu Belarus’un ilk nükleer santralinin ilk ünitesi fiziksel olarak devreye alınmaya hazır. ASE, Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı (Gosatomnadzor) tarafından yapılan incelemenin sonucunda ilk ünitenin sistemlerinin, ekipmanının, belgelerinin ve personelinin fiziksel olarak devreye alınması için hazır olduğunun onaylandığını açıkladı. Onay ile birlikte önümüzdeki günlerde, 163 yakıt grubundan ilki reaktöre yüklenecek. Bu işlemin ardından mühendisler reaktör binasının kurulumuna devam edecek.

Reaktöre yakıtın yüklendiği bu aşamada zincir reaksiyon, minimum kontrollü seviyeye (kapasitenin yüzde 1’i) ulaşılmasıyla başlıyor ve ilgili testler yapılıyor. Bu andan itibaren reaktör, bir nükleer enerji tesisi statüsüne sahip oluyor.

İki adet VVER-1200 reaktörden oluşan toplam 2400 MW kapasiteli Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets kentinde kuruluyor. Ülkenin ilk nükleer enerji santrali olan Belarus NGS, uluslararası standartlara ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) güvenlik önerilerine tamamen uyumlu olan, Rus 3+ nesil tasarım temelinde inşa ediliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler