1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: ABD petrolde OPEC ve Rusya’nın rolünü azaltıyor

Birol: ABD petrolde OPEC ve Rusya’nın rolünü azaltıyor

IEA Başkanı Fatih Birol, ABD’nin petrol üretimini arttırmasıyla OPEC ve Rusya'nın petrol piyasasında rolünün azaldığını söyledi.

Birol: ABD petrolde OPEC ve Rusya’nın rolünü azaltıyor

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, ABD’nin petrol üretimini arttırmasıyla OPEC ve Rusya'nın petrol piyasasında rolünün azaldığını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, ABD'nin "kayaç petrolü" üretiminde artış sonrasında OPEC, Rusya ve müttefiklerinin global petrol piyasasında etkilerinin azalmakta olduğunu savundu. Birol yaptığı açıklamada, "Bugünlerde petrol piyasalarında gelişmeler ve fiyatlar çözümler ve müzakereler ile belirleniyor. Şu anda çok güçlü piyasa güçleri var, bunların başında da ABD'nin kayaç petrolü çözümü var" diye konuştu. 

24 ülkenin oluşturduğu koalisyon olan OPEC’in bugün itibariyle global petrol piyasasının yüzde 50'sini kontrol ettiklerini belirten Birol, ABD'nin ise gelecek 5 yılda global petrol üretiminde payını yüzde 70'e çıkaracağını öngördüklerini vurguladı. 

IEA, ABD’nin petrol arzının bu yıl günde 1.6 milyon varil artacağını tahmin ediyor. Ayrıca ABD’nin ihracat altyapı darboğazının da aşılmaya başlandığı ve üretimle orantılı bir ihracat seviyesinin bundan sonra daha mümkün olduğuna dikkat çekiyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler