1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Yüksek petrol fiyatı talepte büyümeye zarar veriyor

Birol: Yüksek petrol fiyatı talepte büyümeye zarar veriyor

IEA Başkanı Fatih Birol, 70 dolar üzerindeki petrol fiyatının talepte büyümeye zarar verdiğini söyledi.

Birol: Yüksek petrol fiyatı talepte büyümeye zarar veriyor

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, 70 dolar üzerindeki petrol fiyatının talepte büyümeye zarar verdiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 70 dolar/varil seviyesinin üzerinde petrol fiyatının global talepte büyümeye zarar verdiğini ve bu yıl talepte büyümenin yavaşlaması tehdidi yarattığını vurguladı. S&P Global Platts'a konuşan Birol, "Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan artış, özellikle Çin, ABD ve Hindistan'da talep üzerinde baskı yaratıyor. Eğer petrol fiyatları bu seviyemede kalır ise, talepte büyüme üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşur. Eğer fiyatlar bu seviyelerde kalır ise gelecek ay yayınlanacak petrol piyasası raporunda talep için tahminlerimizi revize etmemiz sürpriz olmaz" diye konuştu. 

IEA, geçtiğimiz hafta yayınladığı aylık petrol raporunda 2019 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini 1,4 milyon varil/gün olarak korumuştu. 

PETROL FİYATLARI HAFTAYA HAFİF GERİLEMEYLE BAŞLADI

Öte yandan uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 5 ayın en yüksek seviyesinden geri geldi. ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı şu sıralarda Cuma gününe göre 53 cent düşüşle 71,02 dolar seviyesinde. NYMEX'de ise Batı Teksas petrolü 63,32 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

Ancak global arza yönelik endişeler fiyatlara destek vermeye devam ediyor. Analistler petrol fiyatının 70 dolar civarında dar bir band içinde hareket etmesini bekliyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler