1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BM, Yemen sularında çürüyen petrol tankerini boşaltacak

BM, Yemen sularında çürüyen petrol tankerini boşaltacak

Kızıldeniz’de Yemen sularında çürümeye bırakılan Husi isyancıların kontrolündeki petrol tankerinin boşaltılmasına başlanacak.

BM, Yemen sularında çürüyen petrol tankerini boşaltacak

Enerji Günlüğü - BM, Yemen açıklarında çürüyen 1 milyon varilden fazla ham petrol yüklü petrol tankerini boşaltmak için operasyon başlatacak.

Birleşmiş Milletler (BM), olası bir sızıntıyı önlemek için savaşın parçaladığı Yemen kıyılarında çürüyen bir tankerden 1,1 milyon varil petrolü boşaltmak için bu hafta hazırlıklara başlıyor. BM'nin Yemen Koordinatörü David Gressly, New York'ta video konferans yoluyla gazetecilere verdiği demeçte, BM gemisi Ndeavor'un 30 Mayıs 2023 Salı günü Yemen'in batı kıyısındaki Hudeyde limanına ulaştığını söyledi. Gressly, BM ekibinin tüm gemiyi inceleyeceğini ve Çarşamba günü güvenlik önlemlerini almaya başlayacağını ifade ederek, ekibin gerçek petrol transferini yaklaşık 10 gün ila iki hafta içinde başlatacağını kaydetti. 

TEMMUZ BAŞI TRANSFERİN KRİTİK AŞAMASI TAMAMLANACAK

BM Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi Achim Steiner de yaptığı açıklamada, "Her şey planlandığı gibi giderse, Haziran sonu Temmuz başı gemiden gemiye transferin bu kritik aşamasının tamamlanabileceğini söyleyebilecek bir pozisyonda olabiliriz” dedi. 

TANKER KIZILDENİZ’DE ÇÜRÜYOR

Hudaydah limanının 60 kilometre (37 mil) kuzeyinde yüzen bir depolama ve boşaltma birimi olan FSO Safer petrol tankeri, petrol zengini Marib ilindeki petrol sahalarından gelen petrolü depolamak ve ihraç etmek için kullanılıyor. Şu anda Husi isyancıların kontrolünde olan tanker, 2015'ten beri bakım görmedi ve Kızıldeniz'de çürüyen gemide 1 milyon varilden fazla ham petrol bekliyor. 

OLASI BİR SIZINTININ MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR

UNDP'ye göre, büyük bir sızıntı Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki balıkçı topluluklarını mahvedebilir ve muhtemelen anında 200.000 geçim kaynağını yok edebilir. Potansiyel bir petrol sızıntısını temizlemenin maliyetinin 20 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler