1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bozuk ve damgasız ölçü aleti kullananlara af getirildi

Bozuk ve damgasız ölçü aleti kullananlara af getirildi

Damgası kopmuş, bozulmuş veya damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanan kişilere, bir defaya mahsus, af getirildi. 

Bozuk ve damgasız ölçü aleti kullananlara af getirildi

Enerji Günlüğü – Damgası kopmuş, bozulmuş veya damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanan kişilere, bir defaya mahsus, af getirildi. 

Damgası kopmuş, bozulmuş veya damga süresi dolmuş ölçü aletini kullandığı için cezalandırılacak olan kişilere, sadece bir defaya mahsus olmak üzere, af getirildi. Af uygulaması, bozuk ve damgasız ölçü aletini 01 Aralık 2018 tarihinden önce kullananları kapsayacak. 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, af uygulamasıyla ilgili bir açıklama yayınladı ve PÜİS üyesi akaryakıt bayilerini uygulama hakkında bilgilendirdi. İmran Okumuş açıklamasında şunları kaydetti, “Üyemiz olan istasyon sahiplerinin birçoğu periyodik muayene sürelerini unuttukları veya süreyi geçirdikleri için damgalarının süresi doluyor ve bayilerimiz cezayla karşı karşıya kalıyor. Kanun değişikliğinden önce sayaç başına uygulanan ceza 2.600 TL idi. Bir istasyonda ortalama 32 tabanca olsa para cezası miktarı 83,200 TL’yi buluyor. Satış miktarı yüksek olan bazı istasyonlarda pompa sayısı 20’yi, tabanca sayısı ise 160’ı bulmaktadır”.

PÜİS, periyodik muayene süresini geçiren ancak doğru ölçüm yapan sayaçlar nedeniyle cezalandırılan bayilerin mağduriyetinin giderilmesi için başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlardan çözüm talep etmişti. İmran Okumuş çabalarının sonuç verdiğini belirterek şunları aktardı, “Kanun değişikliğiyle getirilen bu af, bayilerimizin mağduriyetini önemli ölçüde giderecektir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve TBMM Enerji Komisyonu Başkanı ve üyelerine, şahsım ve teşkilatım adına şükranlarımı sunuyorum”.

AFTAN YARARLANMAK İÇİN 90 GÜN İÇİNDE BAŞVURMAK GEREKİYOR
01 Aralık 2018 tarihinden önce damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullandığı için cezalı duruma düşen bayilerin aftan yararlanması için 28 Şubat 2019 tarihinden itibaren doksan gün içerisinde periyodik muayene başvurusunda bulunmaları gerekiyor. 90 gün içinde başvuru yapıldığı takdirde, herhangi bir ceza ödenmeksizin muayene ve damga yaptırılarak ölçü aleti kullanılabilecek. 

PARA CEZASI TUTARLARI DEĞİŞTİ
Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye her bir ölçü aletine başına 2.600 TL idari para cezası uygulanıyordu. Kanun değişikliğiyle beraber para cezası tutarları da değiştirildi. Bundan böyle aynı fiilleri işleyenlere; ölçü aletinin türü ve niteliğine göre 500 TL ile 10.000 TL aralığında ceza kesilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler