1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Can: Enerji verimliliğinde bilinçlendirme, farkındalık çok önemli

Can: Enerji verimliliğinde bilinçlendirme, farkındalık çok önemli

ETKB, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, enerji verimliliğinin görünürlülüğü az olan, aslında görünmeyen bir yapıştırıcı olduğunu belirterek, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

Can: Enerji verimliliğinde bilinçlendirme, farkındalık çok önemli

Enerji Günlüğü - ETKB, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, enerji verimliliğinin görünürlülüğü az olan, aslında görünmeyen bir yapıştırıcı olduğunu belirterek, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

Shura Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyelini gelecek 10 yıl için değerlendiren enerji verimliliği Raporu’nun lansmanına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, enerji ile iklim değişikliğine sebep olan sera gazı emisyonların yoğun bir korelasyonda olduğunu belirterek, bu alandaki sorunsalın fiziksel dokunulabilirlik olduğunu söyledi.

Dijital teknolojiler enerji verimliliğini fiziksel olarak dokunulabilir, ölçülebilir olmasını sağladığını ifade eden Can, “Enerji verimliliği footprint dediğimiz, aslında bizim sosyal ve çevresel ayak izinden ziyade handprint dediğimiz olağan senaryonun içerisinde bir pozitif etki oluşturageliyor. Genelde de tümevarım tümdengelimle ölçülüyor. Bu açıdan bir yandan görünürlülüğü az olan, bir taraftan da aslında görünmeyen bir yapıştırıcı. Dolayısıyla enerji verimliliği enerji bakanlığımızın da gündeminde çok önemli. Bu açıdan da aslında bilinçlendirme, farkındalık, yaygınlaştırılması çok önemli” ifadesini kullandı.  

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇOK PAYDAŞLI BİR YOLCULUK

Bilinçlendirme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile eğiticilerin eğitimi ve müfredat konusunda çalışmaları olduğunu, ‘Aklınla Verimli Yaşa’ kampanyasıyla hem hane halkına hem de endüstriye yönelik farklı çalışmalar yaptıklarını kaydeden Can, “Enerji verimliliği uzun bir yolculuk. Çok paydaşlı bir yolculuk. Çok disiplinli bir yolculuk. Kedi nerde, ciğer nerde sorusunun çoğu zaman sorulabildiği, öğrenilmiş çaresizliklerin veya inançsızlıkların da olduğu bir sektör. Bu açıdan da birlikte çalışmamız gerekiyor. Birbirini etkileyen farklı kimyasalların olduğu bir sektör” dedi.

Can önümüzdeki günlerde Enerji Verimliliği Derneği ile ve OSB’ler Üst Kurulu’nun da desteğiyle sanayide, ulaştırmada, hizmet sektöründe ve tarımdaki yani tüzel kişilikteki bilinç endeksini yayınlayacakları bilgisini de paylaştı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Denizli

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler