1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Zaimler: Enerji verimliliği düşük karbonlu ekonomiye geçişte kritik rol oynuyor

Zaimler: Enerji verimliliği düşük karbonlu ekonomiye geçişte kritik rol oynuyor

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji verimliliğinin dijitalleşme ve bilgi toplumunun yarattığı sinerji ile düşük karbonlu ekonomiye geçişte kritik rol oynadığını söyledi.

Zaimler: Enerji verimliliği düşük karbonlu ekonomiye geçişte kritik rol oynuyor

Enerji Günlüğü - TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji verimliliğinin dijitalleşme ve bilgi toplumunun yarattığı sinerji ile düşük karbonlu ekonomiye geçişte kritik rol oynadığını söyledi.

Shura Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyelini gelecek 10 yıl için değerlendiren enerji verimliliği Raporu’nun lansmanına katılan TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Dünyada ve Türkiye’de elektrik tüketiminde yaşanan artışa dikkat çekerek,  enerji sisteminin daha temiz, daha az maliyetli ve daha güvenli bir sisteme dönüştürülmesinin önemine vurgu yaptı. Zaimler, enerji verimliliğinin dijitalleşme ve bilgi toplumunun yarattığı sinerji ile düşük karbonlu ekonomiye geçişte kritik rol oynadığını belirtti.

2018 yılında yürürlüğe giren Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın Türkiye’nin attığı çok önemli ve kritik bir adım olduğunu kaydeden Zaimler, “Türkiye birincil enerji tüketiminde 7 seneden daha kısa bir sürede dönen yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımla toplamda 30 milyar dolara yaklaşan bir tasarruf potansiyelini ve 2023 yılında 2017’ye göre yüzde 14’lük bir iyileşme hedefini ortaya koydu. Büyüme ihtiyacımızı sadece yeni üretim santralleri kurarak ya da kaynaklar bularak karşılamaktan ziyade gerek üretim gerekse tüketimde enerji verimliliğini maksimum düzeyde hayata geçirmemiz önemli. Bu birincil yakıt tercihinizden üretim teknolojilerinize, piyasa mekanizmalarınızdan iletim ve dağıtım sistemlerinize kadar süreçlerin her noktasında verimlilik ve tasarruf potansiyeli mevcut. Teknoloji bize bugün bu imkanı veriyor. Bugün ileri veri analitiği en çok enerji verimliliği alanlarında kullanılıyor. Bu çözümlerin hayata geçirilmesinde sadece kamu politikası ya da mevzuatlar değil, geliştirilecek yeni iş modelleri, bunlara uygun finansman sistemleri buradaki potansiyeli ortaya çıkaracak” dedi. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİR ÇOK FAYDAYI BERABERİNDE GETİRİYOR”

Enerji verimliliği insiyatiflerinin geri ödemesi açısından bakıldığında ise düşük maliyetli bir kaynak olmasının yanında birçok faydayı da beraberinde getirdiğinin altını çizen Zaimler, “Hepimizin bildiği gibi ithalat bağımlılığı, karbon emisyonları ve iklim değişikliğiyle mücadele, istihdam, hammadde verimliliği gibi kritik rollere de sahip. Bugün Covid krizi gösterdi ki dünyadaki en büyük sorun istihdamdır. Sürdürülebilir bir ekonomik düzelme özellikle yenilenebilir enerji, verimlilik projeleri ve iletim ve dağıtım şebekelerinin modernizasyonu sayesinde dünyada önemli bir istihdam yaratacağımızın da altını çiziyor. Bunu Türkiye’de yaşayan biri olarak çok önemsiyorum” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Denizli

 

İlgili Haberler