1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Shura: Enerji verimliliğiyle 2030'da 18 milyon hanenin elektrik tüketimi kadar tasarruf edilebilir

Shura: Enerji verimliliğiyle 2030'da 18 milyon hanenin elektrik tüketimi kadar tasarruf edilebilir

Shura Enerji Dönüşümü Merkezi, 2030 yılında Türkiye’de enerji verimliği yatırımlarıyla 18 milyon hanenin harcadığı kadar elektriğin tasarruf edilebileceğini açıkladı.

Shura: Enerji verimliliğiyle 2030'da 18 milyon hanenin elektrik tüketimi kadar tasarruf edilebilir

Enerji Günlüğü - Shura Enerji Dönüşümü Merkezi, 2030 yılında Türkiye’de enerji verimliği yatırımlarıyla 18 milyon hanenin harcadığı kadar elektriğin tasarruf edilebileceğini açıkladı.

Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyelini gelecek 10 yıl için değerlendiren enerji verimliliği raporunu açıklıyor. Enerji verimliliği alanındaki teknoloji ve çözümlerin yanı sıra Türkiye’de bu alanda yapılabilecek yatırımlarla ilgili öneriler ve bu yatırımların sağlayacağı faydaların incelendiği ‘Türkiye elektrik sistemi için en ekonomik katkı: Enerji verimliliği ve yeni iş modelleri’ Raporu’na göre, 2020 ila 2030 yılları arasında enerji verimliliği, elektirifikasyon ve dağıtık enerjiyi hayata geçirmek için 54 milyar dolar yatırım gerekiyor. ‘SHURA’ ve ‘Baz’ olmak üzere iki ana senaryo üzerinden hazırlanan Raporda, bu yatırımlarla Baz senaryoda 459,2 TWh olan 2030 yılı elektrik talebi, SHURA senaryosunda 416,9 TWh seviyesine düşüyor ve 2030’da net 42,3 TWh tasarruf edilebilir.

Bu tasarruf Türkiye’deki 18 milyon hanenin veya tekstil ve ana metal sanayi sektörlerinin günümüzdeki toplam elektrik tüketimiyle eşdeğer. Büyük oranda enerji verimliliğini artıracak teknoloji ve önlemler sayesinde tasarruf edilebilecek. Ayrıca talep tarafında enerji tüketiminin yönetimi ve optimizasyonu gibi yöntemlerle önemli kazançlar sağlanacak.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Raporda enerji verimliliğinin, mali faydasının yanı sıra elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını artırma, CO2emisyonlarını azaltma, kömür ve doğa gaza olan talebi Baz senaryoya kıyasla azaltarak enerji tedarik güvenliğini güçlendirme gibi faydalar sağlayacağı vurgulanıyor.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman yaptığı değerlendirmede, “Enerji verimliliği teknoloji ve çözümlerinin çeşitliliği, maliyetlerinin düşük olması ve enerji dönüşümünün hızlanması için getirdiği birçok faydayla ön plana çıkıyor. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra ülkemizin en başta gelen yerli enerji kaynaklarından biri” diyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DÜŞÜK MALİYETLİ ENERJİDE İLK SEÇENEK

Enerji verimliliğinin tüm stratejilerin merkezinde yer aldığına dikkat çeken SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın ise “Enerji verimliliği yerli ve geri ödeme açısından bakıldığında düşük maliyetli bir kaynak olarak ilk seçenek. Tedarikten tüketime, elektrik sektörünün tüm değer zincirinde incelediğimiz teknolojilere yapılan yatırıma baktığımızda, bu yatırımlar sayesinde elde edeceğimiz enerji tasarrufu net fayda sağlayarak 2030 yılındaki tasarruf potansiyelinin yüzde 80’ine denk gelecek" açıklamasını yapıyor.

Saygın, raporun amacını “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2017-2023’ün devamındaki Türkiye’nin enerji verimliliğinin teknik ve ekonomik potansiyelinin 2030 yılına kadar değerlendirilmesi, hayata geçirilmesi için gerekli olan mevzuat, iş, politika ve finansman modellerinin belirlenmesi ve bu modellerin ticarileşme potansiyelinin analiz edilmesi” şeklinde özetliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler