1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çekya eski kömür santrallerini kapatacak

Çekya eski kömür santrallerini kapatacak

Enerji Günlüğü - Hava kirliliğine neden olan çok eski bazı kömür yakıtlı elektrik santrallerini kapatmaya başlayan Çek Cumhuriyeti, 2020 yılına kadar...

Çekya eski kömür santrallerini kapatacak

Enerji Günlüğü - Hava kirliliğine neden olan çok eski bazı kömür yakıtlı elektrik santrallerini kapatmaya başlayan Çek Cumhuriyeti, 2020 yılına kadar 1 GW kapasiteden daha fazlasını kapatmayı planlıyor.

Orta Avrupa ülkesi Çek Cumhuriyeti’nin resmi elektrik şirketi CEZ, emisyonu azaltmak için modernize edilemeyecek kadar eski kömür yakıtlı elektrik santrallerini kapatmaya başladı ve kedine hedefler belirledi. CEZ CEO'su Daniel Benes, 2020 yılına kadar 1 gigawatt kapasiteden daha fazlasının kapatılacağını belirterek, "CEZ Group, kademeli olarak kömürden elektrik enerjisi elde etmekten çekilecek ve sıfır emisyonlu enerji kaynaklarına geçecektir" dedi. 

Benes, 2035 yılına kadar da ülkedeki kömür yakıtlı elektrik santrallerinin yarıdan fazlasını kapatmayı planladıklarını da ekledi.

CEZ Prunerov 1 ve Melnik 3 ünitelerinin kapatılmasıyla işe başlamak istiyor. Toplam 1 GW kapasitaye sahip olan iki ünite ülke elektrik üretiminin %5’ini karşılıyor. Ünitelerin tam olarak devre dışı bırakılmasının 2020 yılının ortasında tamamlanması planlanıyor. Bu iki üniteyi Melnik 2 gibi diğer kömür yakıtlı santraller takip edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler