1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çekya’dan nükleer santral projesine onay

Çekya’dan nükleer santral projesine onay

Çek Cumhuriyeti eskiyen nükleer santrali Dukovany’nin yerine geçecek 1200 MW’lık nükleer ünite için ön onay verdi. 

Çekya’dan nükleer santral projesine onay

Enerji Günlüğü - Çek Cumhuriyeti eskiyen nükleer santrali Dukovany’nin yerine geçecek 1200 MW’lık nükleer ünite için ön onay verdi. 

Orta Avrupa ülkesi Çek Cumhuriyeti hükümeti, kamu elektrik şirketi CEZ’in bağlı ortaklığı tarafından kurulması planlanan nükleer enerji santrali için ön onay verdi. Devlet teşvikini içeren onay, santralin kurulumunu daha ucuz finansman güvencesini amaçlıyor.

Çek Cumhuriyeti'nde bir köy olan Dukovany yakınlarında bulunan nükleer santral 2037 yılında sökülerek devreden çıkartılacak. Yeni ünitenin, işte bu her biri 505 MW kapasitedeki dört eski nükleer ünitenin yerini alması planlanıyor. 

2024’E KADAR TEDARİKÇİLER SEÇİLECEK

Kurulacak olan santral ünitesi için 2024 yılına kadar tedarikçilerin seçilmesi planlanıyor. 1200 MW kapasiteli olması planlanan ünite için milyarlarca dolar yatırım yapılması bekleniyor. Yüzde 70’i devlete ait olan CEZ, daha önce yüksek maliyetler ve belirsiz getiriler nedeniyle yalnızca nükleer alana yatırım yapmayı reddetmişti.

Ülkenin diğer nükleer enerji santrali Temelin’de her biri 1000 megavatlık iki reaktör elektrik üretiyor. Çek Cumhuriyeti’nde bulunan toplam 6 nükleer ünite ülke elektrik üretiminin yüzde 33’ünü karşılıyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler