1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Cerit RES güneş destekli hibrit santrale dönüşecek

Cerit RES güneş destekli hibrit santrale dönüşecek

Kahramanmaraş’taki 90 MW’lik Cerit Rüzgar Enerji Santrali (RES), güneş enerji santrali (GES) ilavesiyle hibrit elektrik üretim tesisine dönüştürülüyor.

Cerit RES güneş destekli hibrit santrale dönüşecek

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş’taki 90 MW’lik Cerit Rüzgar Enerji Santrali (RES), güneş enerji santrali (GES) ilavesiyle hibrit elektrik üretim tesisine dönüştürülüyor. 

Pakmem Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde bulunan işletmedeki Cerit Rüzgar Enerji Santrali’ni (RES) hibrit elektrik üretim tesisine dönüştürmeyi planlıyor. Şirket bu amaçla Cerit Res Hibrit (Birden Çok Kaynaklı) Enerji Üretim Tesisi Projesi’ni hayata geçirmeyi hedefliyor. 

92.7 MW’lik RES’e 70 MW GES

Pakmem Elektrik’in hazırladığı projeye göre, halen 92.7 MW gücündeki Cerit Rüzgar Enerji Santrali’ne, 70 MW gücünde bir güneş enerji santrali ilave edilecek. Böylece hibrit santralin toplam kurulu gücü yaklaşık 162.7 MWe seviyesine yükselecek. 

386 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Halen işletmedeki Cerit RES, 16’sı Nordex N131/3600 3,6 MW gücünde, dokuzu Nordex N131/3900 model 3,9 MW gücünde toplam 25 adet türbinden oluşuyor. 2060 yılına kadar işletme lisansı bulunan Cerit RES’in lisans sahası içine 69,997 MWm kurulu gücünde GES kurulmasını içeren hibrite dönüştürme projesinin maliyeti 386 milyon lira olarak hesaplanıyor. 

31 KV İLE ŞEBEKEYE  

Proje kapsamında kullanılacak yaklaşık 162 bin fotovoltaik panel, çelik ve alüminyum konstrüksiyonlar ile zemine sabitlenecek. GES’te üretilecek elektrik kablo, dönüştürücü (inverter), trafo, kontrol koruma üniteleri, kablo tavaları kullanılarak 31,5 kV gerilim ile en yakın elektrik nakil hattına iletilecek. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler