1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. CHP Akkuyu NGS için Meclis Araştırması istedi

CHP Akkuyu NGS için Meclis Araştırması istedi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Akkuyu’da nükleer santralde reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluşması sonrası TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi. 

CHP Akkuyu NGS için Meclis Araştırması istedi

Enerji Günlüğü - CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Akkuyu’da nükleer santralde reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluşması sonrası TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi. 

CHP, Mersin’de kurulmakta olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’nin temelinde bazı çatlakların oluşmasını Meclis’e taşıdı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi. 

İKİNCİ KEZ ÇATLAK OLUŞTU

Antmen, Meclis Araştırması gerekçesinde, nükleer santralde reaktörün oturacağı temelin çatlak olan bölümlerinin kırılarak tamamen yenilenmesine rağmen yeniden çatlak oluştuğuna dikkat çekerek, “Nükleer Santralin çalışmaya başladığında yeni bir çatlağın olmayacağının, herhangi bir kazanın yaşanmayacağının garantisi asla verilememektedir. Olası bir kazada, santralde oluşabilecek herhangi bir sızıntı veya patlama sonucunda 100.000 kilometrekareden fazla alan olumsuz şekilde etkilenebilecektir. Dünya’da örneğin daha önce Çernobil’de, Fukuşima’da nükleer kazalar yaşanmış, ilgili bölgelerde bütün doğa, canlılık yok olmuş, insanlar yaşamını yitirmiştir. Uzun yıllar geçmesine rağmen bu bölgelerde yaşam oluşamamaktadır” ifadelerini kullandı. 

CENNET MERSİN CEHENNEME DÖNER

Alpay Antmen, Araştırma Önergesinde, cennet gibi bir şehir olan Mersin’in Akkuyu’da yaşanacak bir kaza ile cehenneme döneceğine dikkat çekerek, projenin bir an önce durdurulmasını talep etti. 

Artmen, Akkuyu Santrali için seçilen alanın jeolojik olarak uygun olmadığının ilgili odalar ve konunun uzmanlarınca defalarca dile getirildiğini ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını belirterek, “Uluslararası nükleer santral yapım kurallarına göre nükleer santral yapım denetimlerinin yetkin bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması gerekirken, ülkemizde bu görev bir devlet kuruluşu olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılmaktadır. Çok kısa bir süre önce de TAEK personelinin bir kısmı yeni kurulan Nükleer Denetleme Kurulu (NDK) isimli kuruluşa devredilerek Akkuyu Nükleer Santralının yapım işlerini denetleme görevi bu kuruluşa verilmiştir. Oysa Nükleer denetleme Kurumu’nun, denetim yapacak bir donanıma sahip olmadığı yine konunun uzmanlarınca dile getirilmektedir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler