1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Depolama teknolojisi elektrik kalitesini koruyacak

Depolama teknolojisi elektrik kalitesini koruyacak

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, şebekedeki elektrik kalitesinin, gelişen depolama teknolojileriyle standart hale geleceğini söyledi. 

Depolama teknolojisi elektrik kalitesini koruyacak

Enerji Günlüğü – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, şebekedeki elektrik kalitesinin, gelişen depolama teknolojileriyle standart hale geleceğini söyledi. 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), üye şirketlerden 6’sının desteği ile “Kimyasal Enerji Depolama Projesi” adlı çalışmasını başlattı. Proje, elektrik enerjisini depolarken, şebeke kalitesini bozan unsurları da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Çalışma dağıtım şebekelerinde enerji depolama sistemlerinden kaynaklanan kayıp oranını azaltmak ve voltaj stabilitesi sağlamak gibi ikincil hedefleri de gözetiyor. 

ŞEBEKE ELEKTRİĞİNİN KALİTESİ KORUNACAK
ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen gerilim düşmesi, gerilim yükselmesi, kısa süreli kesintiler gibi güç kalitesini bozan durumların, enerji depolama teknolojileriyle tarihe karışacağını kaydetti ve şöyle konuştu, “Özellikle büyük şehirlerde elektrik altyapısını güçlendirmek ve acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere önümüzdeki yıllarda enerji depolama sistemlerine geçiş yapmayı arzu ediyoruz. Dünyada yaygın kullanımı gündeme gelen bu sistemin ülkemizde de hayata geçmesiyle birlikte elektrik dağıtım şebekelerinde tedarik sürekliliği konusunda da önemli bir adım atılmış olacak. Örneğin bir ilimizde yaz aylarından kaynaklanan aşırı kullanım olduğunda burada şebekeyi desteklemek için depolama araçlarını devreye alabileceğiz. Diğer bir örnek ise enerji depolama sistemlerinin elektrikli araçların şarj ünitelerinde kullanım imkanı bulabilecek olmasıdır. Özellikle dağıtım şebekelerinde gerilim düşümü, gerilim yükselmesi, kısa süreli kesintiler ve bunun gibi güç kalitesini bozan durumlar enerji depolama teknolojileri ile tarihe karışacak”. 

ALTI DAĞITIM ŞİRKETİ KEDEP’İN PAYDAŞI OLDU 
ELDER Ar-Ge projesini, altı elektrik dağıtım şirketiyle birlikte yürütüyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) da desteklediği Kimyasal Enerji Depolama Ar-Ge Projesi (KEDEP); enerji depolama süreçlerini dağıtım şebekelerine entegre etmek için yöntemler geliştirecek. Böylece daha düşük güçlerde ve birçok noktaya bağlı pilot dağıtık depolama sistemleri kurulacak. Şebeke elemanlarında meydana gelecek arızaların, elektrik müşterilerinin kullandığı elektrikli aletleri olumsuz etkilemesinin de önüne geçilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler