1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Dere dostu HES türbinine ödül

Dere dostu HES türbinine ödül

Enerji Günlüğü - Suyu yatağından ayırmayan hidroelektrik türbini ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda büyük ödülün sahibi oldu.ODTÜ...

Dere dostu HES türbinine ödül

Enerji Günlüğü - Suyu yatağından ayırmayan hidroelektrik türbini ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda büyük ödülün sahibi oldu.

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından Elginkan Vakfı'nın desteğiyle düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) yarışmasının büyük ödülü belli oldu. 25 Bin TL'lik Büyük Ödül ve ABD Kampı Özel Ödülü, Enerji Kategorisi’ne Arvida Projesi ile Hidrotürbin Takımı'nın oldu.

Ödüllü takım, ODTÜ Enerji Çevre Ekonomisi ve Politikalar Yüksek Lisans Öğrencisi Doğuşhan Kara, Gazi Üniversitesi İktisat Mezunu Hasan Aydın, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Mezunu Arda Çiçek, ODTÜ Makina Mühendisliği Mezunu Süha Kazanç ve ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Mezunu İlhan Seven’den oluşuyor. Hidrotürbin Takımı'nın ödülünü, organizasyonun destekçileri arasında bulunan YEDAŞ'ın Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu takdim etti.

"Suyu nehir yatağından ayırmaz, doğa dostudur" temasından yola çıkarak geliştirilen Arvida Projesi, kapalı kanal (basınçlı) sistem yerine açık kanal sistem kullanarak, çevreci ve yüksek verimli elektrik üreten hidroelektrik türbini mümkün kılınırsa atık sularda, sulama kanalları ve arıtma tesislerinde, tüm doğal akımlarda ve derelerde elektrik üretebilmeyi amaçlıyor.

Arvida Projesi, daha önce pompa olarak kullanılan vidanın, ters yönde bir türbin gibi çalıştırılarak şaft gücü elde edilmesi, bu güçle de jeneratör kullanılarak elektrik üretilmesi düşüncesiyle ortaya çıkmıştır. Arvida Projesi tek ünite için, 0.1 metreküp / saat ile 10 metreküp/saat arası debi değerlerinde, 1 metre ile 7 metre arası düşülerde ve aynı zamanda atık sularda da çalışabilmektedir.

Mehmet KARA

...

Önceki ve Sonraki Haberler