1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Amacımız enerji teknolojilerinde Türkiye'nin marka haline gelmesi

Dönmez: Amacımız enerji teknolojilerinde Türkiye'nin marka haline gelmesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji teknolojilerinde Türkiye'nin adının bir marka haline gelmesini, kalitesiyle bütün dünyada bilinmesini amaçladıklarını söyledi. 

Dönmez: Amacımız enerji teknolojilerinde Türkiye'nin marka haline gelmesi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji teknolojilerinde Türkiye'nin adının bir marka haline gelmesini, kalitesiyle bütün dünyada bilinmesini amaçladıklarını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşmeleri kapsamında 2020 Yılı Bütçe Sunumu gerçekleştirdi. Dönmez yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerji, nükleer, bor, enerji verimliliği, hidrokarbon gibi başlıca alanlarda yerlileştirme için önemli mesafeler kat edildiğini belirterek, “Ancak amacımız enerji teknolojilerinde Türkiye'nin adının bir marka haline gelmesi, kalitesiyle bütün dünyada bilinmesi” ifadesini kullandı. 

2023 HEDEFLERİ

Sürekli artan enerji talebini karşılamak için “Daha Çok Yerli, Daha Çok Yenilenebilir” politikası uyguladıklarını belirten Dönmez, enerji sektörünün her bir alanı için yapılan çalışmalar ile ilgili ayrı ayrı bilgi verdi. Dönmez, “On Birinci Kalkınma Planı kapsamında yer alan politikalar çerçevesinde 2023 yılında Akkuyu nükleer enerji santralinin devreye alınmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi miktarının yükseltilmesini ve denizlerde hidrokarbon arama faaliyetlerinin artırılarak 26 adet sondaj yapılmasını hedeflemekteyiz. 

Madencilik alanında çevre, iş sağlığı ve güvenliğini dikkate alarak 2018 yılında %1 olan madencilik sektörünün GSYH içerisindeki payını 2023 yılında %1,3’e yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca madencilik sektöründe katma değerin artırılarak 2023 yılında 10 milyar ABD Doları ihracat gerçekleştirilmesini amaçlamaktayız” dedi. 

ELEKTRİK İLETİM VE DAĞITIM MALZEMELERİNİN TESTLERİ YAPILABİLECEK

Yerlileştirme alanında “Yüksek Güç ve Yüksek Gerilim Deney Laboratuvarı” projesinin çalışmalarının da başlatıldığı bilgisini paylaşan Dönmez, “Bu proje ile elektrik iletim ve dağıtımında kullanılan tüm malzemelerin testleri yurtdışı yerine Ülkemizde yapılabilecektir. Bu yatırım sayesinde hali hazır durumda Ülkemiz elektromekanik sanayicilerinin yurt dışındaki laboratuvarlara ödediği yıllık 23 milyon Avro’nun yurt içinde kalmasıyla ürün çeşitliliğinde, ürün kalitesinde, Ar-Ge faaliyetlerinde, üretici firma sayısında ve rekabet gücünde olumlu gelişmeler kaydedilecektir” dedi. 

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI %81’E ÇIKTI

Dönmez, son dönemde gerçekleştirdikleri reformların sonucunda enerji sektöründe 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini kaydederek, 2002 yılında elektrik enerjisi üretiminde %40 olan özel sektörün payının bugün %81 seviyesine geldiğini belirtti. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Paris İklim Anlaşması’nda yer alan bazı belirsizliklerin giderilerek daha adilane bir düzen sağlanması için girişimlerinin devam ettiğini ifade eden Dönmez, “yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik enerjisi üretim tesislerinin artışı sayesinde 2019 yılında 2,7 milyon ton karbondioksit emisyonu engellenecek olup, 2023 yılına kadar toplam 18 milyon tonun üzerinde emisyon engellenecektir” ifadesini kullandı. 

 2020 BÜTÇE TEKLİFİ 4,2 MİLYAR TL

Bakanlığımız 2018 yılı bütçe ödeneği toplamının 2.528.168.000 TL olduğunu ve bu tutarın 2.350.101.185 TL’si harcanarak harcanmayan 178.066.815 TL ödeneğin yıl sonunda iptal edildiğini kaydeden Dönmez, oluşan bu kesin hesap rakamlarına bağlı olarak 2018 yılı bütçe gerçekleşme oranının %93 olduğunu belirtti. 2020 yılı bütçe teklifini de sunan Bakan Dönmez, “Bakanlığımız merkez teşkilatı için 2020 yılı bütçe teklifi 3.319.102.000 TL olup, bağlı ve ilişkili kuruluşlar (MAPEG, MTA, TAEK, EPDK, NDK, BOREN, NATEN) ile birlikte teklif edilen toplam bütçe tutarı 4.182.274.000 TL’dir. Bakanlığımız bütçe teklifinin Ülkemiz 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1.095.461.069.000 TL) içindeki oranı %0,38’dir” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler