1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Elektrik ihracatını arttırırken ithalatını azalttık

Dönmez: Elektrik ihracatını arttırırken ithalatını azalttık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019’un ilk 7 ayında elektrik ihracatının yaklaşık yüzde 22 oranında arttığını, ithalatın ise yüzde yaklaşık yüzde 24 azaldığını söyledi.

Dönmez: Elektrik ihracatını arttırırken ithalatını azalttık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019’un ilk 7 ayında elektrik ihracatının yaklaşık yüzde 22 oranında arttığını, ithalatın ise yüzde yaklaşık yüzde 24 azaldığını söyledi.

Enerji dünyasında stratejik yol haritalarının belirlenmesi ve hedeflerin oluşturulması gibi kritik süreçlere katkı sağlaması amacı ile düzenlenen WESCE’19 - Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı, 26 Ağustos Pazartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde açıldı. WESCE’19’un açılışında konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir kaynakların sisteme daha fazla entegre edilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini belirterek 2018’de yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimini yüzde 50 bandında kapattıklarını ifade etti. Bakan Dönmez, “2019’un ilk 7 ayında ise bu oran yüzde 66 seviyelerine yükseldi ve 1,4 milyar dolarlık ithalatın önüne geçtik. Ülkemizin elektrik ithalatını yaklaşık yüzde 24, ithal kaynakların elektrik üretimindeki payını ise yüzde 15,4 azalttık. Bu açığı ise yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payını yaklaşık yüzde 45, yerli kaynakların payını ise yaklaşık yüzde 30 oranında artırarak kapatmış olduk. Yine 2019’un ilk 7 ayındaki elektrik ihracatımızı da yaklaşık yüzde 22 artırdık. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda elektrik üretimimizdeki yerli ve yenilenebilir kaynakların payını daha da yükseltmekte kararlıyız” diye konuştu.

Dönmez ayrıca Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile rüzgar ve güneş teknolojilerinde ihtiyaç duyulan ekipmanların yüzde 70’lerin üzerinde yerli üretimle karşılanacağını kaydederek, “Son yaptığımız YEKA ihalesiyle 1 milyar dolarlık bir yatırımı ülkemize kazandırdık. Yerli ve yabancı pek çok şirket Türkiye’nin enerjisine, ekonomisinin dinamizmine ve gücüne inanıyor” dedi.

DOĞU AKDENİZ’DE TAVİZ YOK

Konuşmasında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklı davasından asla geri dönmeyeceğine vurgu yapan Dönmez, “Çünkü tarihi misyonumuz ve enerji stratejimizin temeli milliliğe ve yerliliğe dayanıyor. Herkes bilsin ki Doğu Akdeniz tüm Türkiye’nin ortak meselesidir. Millet olarak dün buradaydık, bugün de buradayız ve yarın da burada olacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türklerini yok sayan ve “Enerjide Enosis” anlayışıyla kurulan sözde ittifaklara da asla göz yummayacağız” şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler