1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: Suriye’nin doğal kaynaklarında gözümüz yok

Dönmez: Suriye’nin doğal kaynaklarında gözümüz yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğünü koruduğu için doğal kaynaklarında gözü olamayacağını söyledi.

Dönmez: Suriye’nin doğal kaynaklarında gözümüz yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğünü koruduğu için doğal kaynaklarında gözü olamayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “Siyasi bütünlüğü ve toprak bütünlüğünü koruduğumuz için yer altı kaynakları da Suriye'nindir. Bizim başkasının toprağında gözümüz olmadığı gibi doğal kaynaklarında da gözümüz olamaz” dedi.

HATALARINDAN DÖNDÜLER

ABD tarafından Suriye’ye düzenlenen operasyon ile ilgili Bakanlığı ve şahsını bağlayan bir yaptırım uygulandığını hatırlatan Dönmez, “Hatalarından geri döndüler. Suriye politikasında Türkiye'nin ortaya koymuş konularını dünya kabul eder oldu. Bizde sadece 3,5 milyon mülteci var. Zamanında güvenli bölgeler oluşturulsaydı hem terörden toplum bu kadar etkilenmeyecekti, hem de göçten kimse etkilenmeyecekti. Türkiye inisiyatif aldı, haklı olduğumuz ortaya çıktı. Temennimiz Suriye'de barışın, huzurun, istikrarın yeniden hayat bulması. Bütünüyle hem şahsıma, hem de bakanlığımıza ait yaptırımlar kaldırıldı” ifadesini kullandı.

TANAP’TA TAM KAPASİTE 2020’DE

Açıklamasında ayrıca Türkiye’nin TANAP’tan (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) önümüzdeki yıl itibari ile yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz alımına başlayacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu yıl sonu itibariyle kapasitemiz 4 milyar metreküp. Gaz çekişimiz 2020 başında 6 milyar metreküpe ulaşacak. Kasım ayı sonunda TANAP’tan sınıra gaz verme töreni düzenlenecek. TAP (Trans Adriyatik Boru Hattı ) bağlantısı ile Avrupa’ya ilk gazı ise temmuzda vereceğiz” dedi. 

KIBRISLI TÜRKLERİN HAKLARINA SAHİP ÇIKMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü çalışmalara da değinen Dönmez, “Doğu Akdeniz’de zaten 6 yıldır sismik çalışmalar yapıyorduk. Bu çalışmalar daha hızlı bir şekilde devam edecek. Önce bölgenin röntgenini çekiyoruz ardından sondaj işlemine geçiyoruz. Şu an biyopsi aşamasındayız. Bizim bu konuda umudumuz var. Orada Kıbrıslı Türklerin hakkına sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Bundan sonraki süreçte çıkacak gaza bağlı olarak bölgede boru hatları da dahil ciddi yatırımlar bizi bekliyor. Ancak Doğu Akdeniz’de hala bir anlaşma söz konusu değil. Sorunun içerisinde Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır, Filistin, Kıbrıs Rum kesimi ve KKTC, Yunanistan ve Libya var ama bir araya gelip bir mutabakat sağlamış olma durumu yok. Oysa biz işbirliğine açığız” şeklinde konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler