1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Türkiye’ye özgü Ar-Ge modeli geliştiriyoruz

Dönmez: Türkiye’ye özgü Ar-Ge modeli geliştiriyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık olmak üzere 3 temel bileşenden oluşan Türkiye’ye özgü Ar-Ge modeli geliştirmekte olduklarını söyledi. 

Dönmez: Türkiye’ye özgü Ar-Ge modeli geliştiriyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık olmak üzere 3 temel bileşenden oluşan Türkiye’ye özgü Ar-Ge modeli geliştirmekte olduklarını söyledi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) tarafından düzenlenen "4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı”nın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin enerji sektörlerindeki Ar-Ge modellerini incelediklerini belirterek, "Ar-Ge'de Türkiye'ye özgü bir model üzerinde çalışmalarımızda sona geldik. İnşallah yakında sizlerle de paylaşacağız." dedi.

Geliştirmekte oldukları bu modelin kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık olmak üzere 3 temel bileşenden oluştuğunu kaydeden Dönmez, Ar-Ge süreçlerinde hiçbir bileşenin birbirinden bağımsız olmadığını belirtti. 

DOĞALGAZ DAĞITIMDA AR-GE 2 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI

Doğalgaz sektörünün bu anlamda başarılı bir örnek olduğunun altını çizen Dönmez, "Bugün yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla doğalgazda müteahhitlik ve müşavirlik hizmetlerinin yüzde 100'ü, malzeme ve ekipman ihtiyacının ise yüzde 90'ı yerli imkanlarla karşılanıyor. Bazı alanlarda üretim sektörümüz net ihracatçı konumuna geçti. Buna kombi, kazan, panel ve radyatör sektörünü örnek gösterebiliriz. 2018'de üretilen 2,2 milyon kombinin 1 milyonu başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edildi. Yıllık 36 bin kazan üretiminin 19 bin 500'ü yurt dışına ihraç edildi. Radyatör ve kazan ihracatıyla bu alanın ülkeye döviz getirisi yaklaşık 1 milyar dolar oldu. Genel fotoğrafa bakıldığında, doğal gaz dağıtım alanında yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde toplamda yıllık 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri de elde ettik” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler