1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. DSİ Erzincan’a 11 MW’lık Fındıklı HES kuracak

DSİ Erzincan’a 11 MW’lık Fındıklı HES kuracak

DSİ tarafından Erzincan’da kurulacak olan 11,16 MW’lık Fındıklı Barajı ve HES ile Tercan Ovası’nın sulaması sağlanırken yılda 47,01 GWh elektrik üretilecek.

DSİ Erzincan’a 11 MW’lık Fındıklı HES kuracak

Enerji Günlüğü - DSİ tarafından Erzincan’da kurulacak olan 11,16 MW’lık Fındıklı Barajı ve HES ile Tercan Ovası’nın sulaması sağlanırken yılda 47,01 GWh elektrik üretilecek.

Erzincan Tercan Ovası Sulamasında yaşanan sorunların çözümü için yeni bir proje başlatıldı. Sulamada yaşanan kanal kapasitelerinin yetersizliği, sulama alanı içinde kanal döşenmemiş alanların varlığı, kanalların eskiliğinden kaynaklanan kayıp kaçak oranlarının yüksekliği, sahanın bir kısmında kanalların tarlalara çok uzaktan geçmesi ve su parası tahsilatında yaşanan sıkıntılar benzeri sorunlar nedeniyle Tercan barajı sulaması yetersiz kalıyor. Açık kanal sulama yapılan Tesisin sulama oranı bölge ve Türkiye ortalamalarının altında yer alıyor. 

Tüm bu sorunların çözümü için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, 8. Bölge Müdürlüğü tarafından Erzincan ili, Tercan ilçesi, Tepebaşı köyünün yaklaşık 2 km kuzeydoğusunda Tuzla Çayı üzerinde sulama suyu temini ve enerji üretimi amacıyla Fındıklı Barajı HES ve Sulaması ile Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme, Yıkama-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Üretim Santrali Projesinin yatırımı planlanıyor. 

Yaklaşık 580 milyon lira değerindeki sulama ve enerji amaçlı proje kapsamında Fındıklı Barajında düzenlenen sularla; Tercan barajı sulaması rehabilitasyonu, ek arazilerin sulanması planlanıyor. Baraj mansabında yapılması planlanan etek santrali ile de yılda 47,01 GWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. 

Rehabilitasyon çalışmaları ile, Tercan Sulama Projesi kapsamında yer alan tarımsal alanlarda basınçlı-borulu sulama sistemi temelinde mevcut tarımsal üretim optimum şekilde geliştirilecek. Kurulacak tesislerle proje alanında brüt 14020 hektar alan sulanacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler