1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dünya 2018’de enerjiye 1.9 trilyon dolar yatırdı

Dünya 2018’de enerjiye 1.9 trilyon dolar yatırdı

2018 yılında global enerji yatırımları yaklaşık 1.9 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 

Dünya 2018’de enerjiye 1.9 trilyon dolar yatırdı

Enerji Günlüğü - 2018 yılında global enerji yatırımları yaklaşık 1.9 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı 2019 Dünya Enerji Yatırımları raporuna göre, global enerji yatırımları üç yıllık düşüşün ardından 2018 yılında artarak 1.85 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 

Bununla birlikte enerji yatırımlarında güvenlik ve sürdürülebilirlik endişeleri artıyor. Petrol, gaz ve kömüre yapılan sermaye harcaması kendini toparlayıp artarken, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları için yatırım durdu. Kömür yakıtlı elektrik üretimi yatırımları azalmakla birlikte global hacmi artmayı sürdürüyor. Kamunun enerji araştırma ve geliştirme harcamaları ise yeterli oranda artmıyor. Bu da Paris Anlaşması ile dünya genelinde uzlaşılan temiz ve sürdürülebilir enerji trendi ile çelişen bir durum içinde olunduğunu ortaya koydu.

ELEKTRİK YATIRIMLARI AZALDI AMA LİDERLİĞİNİ KORUDU

IEA'nın Dünya Enerji Yatırımı raporuna göre, 2018'de küresel elektrik sektöründe yatırım % 1 düşerek 775 milyar dolar oldu ama en büyük sektör olmaya devam etti.

2018'de petrol ve doğalgaz üretim harcaması, bir önceki yıla göre yaklaşık % 4 artarak 477 milyar dolar oldu. IEA, 2019'da petrol ve doğalgaz harcamasının 505 milyar dolara çıkmasını bekliyor. 

Kömüre yatırım % 2 artarak 80 milyar dolar oldu ve 2012'den beri ilk kez artmış oldu. Enerji verimliliği yatırımı sabit kaldı ama yenilenebilir enerji harcaması % 1 düşerek 300 milyar dolardan biraz fazla oldu. 

EN FAZLA YATIRIM ABD’DEN

Rapora göre en fazla enerji yatırımı yapan ülke kayaç gazı ve petrolü ve elektrik ağı yatırımları ile ABD oldu. ABD aynı zamanda enerji envanterinin en büyük hedefine sahip ülke olan Çin ile arasındaki mesafeyi de oldukça azalttı. 

FOSİL YAKITLARA YATIRIM AZALDI, TEMİZ YATIRIMLAR YETERLİ DEĞİL

Enerji yatırımlarının piyasalardaki, politikalardaki ve teknolojilerdeki değişimlerle benzeri görülmemiş belirsizliklerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken IEA Başkanı Fatih Birol, “Ancak, sonuçta dünya bugünkü tüketim alışkanlıklarını sürdürmek için geleneksel arz unsurlarına yeterince yatırım yapmamakta ya da rotayı değiştirmek için daha temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmamaktadır. Bu iki durum da, gelecek için riskleri arttırıyor” açıklamasını yaptı. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler