1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dünya Bankası ile 4 yeşil OSB kurulacak

Dünya Bankası ile 4 yeşil OSB kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSB’leri enerjisini kendi karşılayan, eko-endüstriyel parklara dönüştürmek için dört ilde DÜNYA Bankası ile çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Dünya Bankası ile 4 yeşil OSB kurulacak

Enerji Günlüğü - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSB’leri enerjisini kendi karşılayan, verimliliği yüksek, eko-endüstriyel parklara dönüştürmek için dört ilde DÜNYA Bankası ile çalışmalara başladıklarını açıkladı..

Enerji Verimliliği Derneği ve OSBÜK iş birliğiyle Ankara'da düzenlenen OSBÜK 7. Enerji Zirvesi’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayinin çevreci dönüşümü için Yeşil OSB vizyonuyla çalıştıklarını ifade söyledi. 

OSB’leri, çıktıların girdiye dönüştüğü, enerjisini kendi karşılayan, kaynak verimliliği yüksek, eko-endüstriyel parklara dönüştürmek istediklerini belirten Varank, bu çerçevede Dünya Bankası ile beraber çalıştıklarını anlattı. İlk aşamada Ankara, Adana, Bursa ve İzmir’den birer OSB ile yola çıktıklarını ifade eden Varank "Kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz ve yeşil altyapı konularında analiz çalışmalarını tamamladık. Temel eksiklikleri belirleyip, her bir OSB için eylem planları hazırladık. Ayrıca tüm Türkiye geneli için de bir ‘Yeşil OSB’ çerçevesi oluşturduk. Şu an projenin ikinci aşaması yani uygulama safhasını yürütüyoruz” dedi.

SANAYİNİN ENERJİ TALEBİ ARTIŞI HIZLA DEVAM EDECEK

Varank, sanayinin enerji talebinin 17 yılda 2 kattan fazla arttığını belirterek bu artışın gelecekte de hızla devam edeceğini, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sanayi kollarında iyileştirmeler yapmanın önem kazandığını dile getirdi.

Varank, bakanlık olarak sanayinin, kaynaklarını daha verimli kullanacak şekilde büyümesini sağlayacak stratejik adımlar attığına işaret ederek, sanayicilerin yalın üretimi ve dijital dönüşümü uygulamalı olarak öğrenmesi için ‘model fabrikalar’ kurduklarını bildirdi. 

Ankara ve Bursa’da faaliyet gösteren model fabrikalar bulunduğunu anımsatan Varank, “Bu yıl Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri’de yeni merkezlerimizi açacağız. Halihazırda bu 4 ilimizde makine ve ekipman alım süreçleri devam ediyor. Ayrıca bu merkezlerde görev yapacak mühendis ve uzmanların eğitimine de şimdiden başladık. Yılın ilk yarısında, buralarda örnek yalın üretim uygulamalarına başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler