1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EIG LNG şirketi kurmak için Origin’i bölecek

EIG LNG şirketi kurmak için Origin’i bölecek

EIG, küresel LNG şirketi kurmak için Avustralya'nın Origin Energy şirketini hedefliyor.

EIG LNG şirketi kurmak için Origin’i bölecek

Enerji Günlüğü - Enerji yatırımcısı EIG, küresel bir LNG şirketi kurmayı planlıyor. Bu sebeple EIG, Origin Energy’nin entegre gaz işini satın almayı planlıyor.

Küresel enerji ve altyapı sektörleri yatırımcısı EIG Partners (EIG), Avustralya'nın Origin Energy şirketini bölmek için Brookfield Asset Management’e 10,5 milyar dolarlık teklifte bulundu. EIG İcra Kurulu Başkanı Blair Thomas, bu anlaşmanın küresel bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) şirketi kurmak için kullanılacağını söyledi.

Geçen hafta açıklanan satın alma teklifine göre, EIG tarafından kurulan MidOcean Energy, Queensland eyaletindeki bir LNG projesi olan Australia Pacific LNG'deki (APLNG) %27,5 hissesi de dahil olmak üzere Origin'in entegre gaz işini satın alacak.

Japonya, Güney Kore ve Çin'deki müşterileri hedefleyen küresel bir LNG şirketi kurmayı amaçlayan EIG, 2018'de Santos Ltd için yaptığı 10,8 milyar dolarlık teklifin engellenmesinin ardından en az üç yıldır APLNG hissesine odaklanmış durumdaydı.

APLNG’İN UZUN VADELİ SÖZLEŞMELERİ EIG İÇİN CAZİP

APLNG, Çin'in Sinopec ve Japonya'nın Kansai Electric şirketlerine tedarik sağlamak için uzun vadeli sözleşmelere sahip olması sebebiyle EIG’ye cazip geliyor. "Bizim için asıl cazip olan ihracat hacimleri ve sözleşmeler. Bu Avustralya'daki yerel gaz fiyatlandırması üzerine bir oyun değil," diyen EIG İcra Kurulu Başkanı Blair Thomas, “EIG geçen yıl APLNG'nin %10 hissesini almak için 1,59 milyar dolarlık bir teklif vermiş ancak APLNG operatörü ConocoPhillips tarafından engellenmişti” diye konuştu.

“EIG ORİGİN’İ TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞ İÇİN DAHA İYİ FİNANSE EDECEK”

Anlaşmanın tüketiciler için iyi olduğunu, çünkü Origin Energy'nin daha temiz enerjiye geçiş için yatırım yapmak üzere daha iyi finanse edileceğini söyleyen Thomas, "Enerji dönüşümü son derece yoğun sermaye gerektiriyor ve bu şirket bunu yapabilecek bir konumda değil. Onları ayırarak, yüksek sermayeli, yeni sahiplerle gerçekten saf oyun platformları vererek, çok daha iddialı büyüme planlarını yürütmek için çok daha fazla yetenek olduğunu düşünüyorum" dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler