1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’nın odağında Afrika gazı var

Avrupa’nın odağında Afrika gazı var

Enerji krizi yaşarken Rus gazına alternatif arayan Avrupalı liderler, Afrika'daki fosil yakıt projelerini inceliyor.

Avrupa’nın odağında Afrika gazı var

Enerji Günlüğü - Afrika’nın, Almanya’ya LNG sevk etmeyi planladığı bildirildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Power Shıft Afrika Direktörü Adow, Avrupa’nın Afrika’yı benzin istasyonu yapmaya çalıştığını söyledi.

Senegal Hükümeti, Almanya'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevk etmeyi planlıyor. Senegal, Avrupa'ya 2023'ten itibaren 2,5 milyon ton, 2030'a kadar da 10 milyon ton gaz tedarik etmeyi bekliyor. Afrika Birliği, fosil gaz da dahil olmak üzere daha fazla enerji altyapısı için çalışmaya devam ettiğini aktardı.

Afrika Birliği İcra Direktörü Rashid Ali Abdallah yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten de Afrika için büyük bir an. Sadece Avrupa değil, küresel krizler var ve Afrika küresel talebi karşılamaya yardımcı olabilir."

“AFRİKA UYANDI, DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ”

Afrika'da şu ana kadar dünyadaki fosil gazın sadece yüzde 6'sı üretiliyordu. Nijerya, Mısır, Cezayir, Mozambik gibi ülkeler hem kendi kullanımları hem de Avrupa için daha fazla gaz çıkarmaya çalışıyor. Uganda Enerji Bakanı Ruth Nankabirwa Ssentamu ise bu konuya ilişkin "Afrika uyandı ve doğal kaynaklarımızı kullanacağız" dedi.

“AFRİKA AVRUPA’NIN BENZİN İSTASYONU DEĞİL”

Afrika Birliği'nin 55 üye ülkesi, enerji altyapısının genişletilmesini teşvik etmek üzere ortak bir tutum benimsedi. Kıta genelinde enerji politikasını koordine etmekten sorumlu kurum olan Afrika Enerji Komisyonu, yenilenebilir kaynakların yanı sıra gaz ve nükleerin de kalkınmada belirleyici bir rol oynaması gerektiğini savundu. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, küresel ısınmanın 1,5 santigrat derecenin üzerine çıkmasını engelleme hedefi, petrol ve gaz sahalarının daha fazla keşfedilmesine izin vermiyor.

Merkezi Nairobi'de bulunan bir düşünce kuruluşu olan Power Shift Africa Direktörü Mohamed Adow, Şarm El-Şeyh'teki bir konferansta yaptığı açıklamada, Avrupa'nın Afrika'yı ‘benzin istasyonu’ yapmaya çalıştığını ancak yenilenebilir enerjiye yeterince para vermediğini söyleyerek "Fosil yakıta dayalı sanayileşmeyi kaçırmış olan Afrika'nın, özellikle Avrupa'nın dar görüşlü, bencil sömürgeci çıkarlarının kurbanı olmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler