1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ekonomilerin karbosuzlaştırılmasında 5 kritik alan

Ekonomilerin karbosuzlaştırılmasında 5 kritik alan

2050 yılına kadar ekonomilerin karbondan arındırılması için enerji sektöründe hidrojen ve sentetik yakıtlar, doğrudan elektrik üretimi, ileri düzey biyoyakıtlar ve karbon yönetimi önemli rol oynayacak.

Ekonomilerin karbosuzlaştırılmasında 5 kritik alan

Enerji Günlüğü - 2050 yılına kadar ekonomilerin karbondan arındırılması için enerji sektöründe hidrojen ve sentetik yakıtlar, doğrudan elektrik üretimi, ileri düzey biyoyakıtlar ve karbon yönetimi önemli rol oynayacak.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü: Enerji Dönüşümü 2050 (Global Renewables Outlook: Energy transformation 2050) raporu, karbondan arındırılmış, yenilenebilir enerji sistemine geçebilmek için enerji kullanımı kaynaklı karbondioksit emisyonunun 2050 yılına kadar bugünkü seviyesinden en az yüzde 70 daha düşmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bunun da yaklaşık 130 trilyon dolar değerinde sürdürülebilir enerji yatırımı ile mümkün olduğu belirtilen rapora göre, bu yatırımlar aynı zamanda milyonlarca yeni istihdam yaratarak refahı yükseltecek. Bu yatırım miktarının en büyük kalemini yüzde 33'le enerji verimliliği yatırımları oluşturacak. Özellikle koronavirüs sonrası ekonominin yeniden inşasında yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım, önümüzdeki 30 yılda küresel GSYİH’yı 98 trilyon dolar artırabilecek. Temiz enerji teknolojilerinde istihdamın 2050'de 42 milyona ulaşması tahmin ediliyor.

IRENA‘ya göre, birbirine bağlı enerji ve iklim hedeflerinin karşılanması ve sosyo-ekonomik refahın hasat edilmesi için enerji sektöründe, hidrojen ve sentetik yakıtlar, doğrudan elektrik üretimi, ileri düzey biyoyakıtlar ve karbon yönetimi önemli rol oynayacak. Bu 5 teknoloji ayağını, özellikle de yeşil hidrojen ve genişletilmiş doğrudan elektrik üretimi üzerine inşa etmek, dünyanın fosil yakıtların yerine temiz kaynakları koymasına ve karbonsuzlaştırılması zor sektörlerde emisyonlarını azaltmasına yardımcı olabilir. 

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler