1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ekvador yerlilerinin petrol zaferi!

Ekvador yerlilerinin petrol zaferi!

Ekvador’un Waorani yerli kabilesi, kendilerine danışmadan ata topraklarında petrol aramaları için ihaleye hazırlanan hükümete karşı açtıkları davayı kazandı.

Ekvador yerlilerinin petrol zaferi!

Enerji Günlüğü - Ekvador’un Waorani yerli kabilesi, kendilerine danışmadan ata topraklarında petrol aramaları için ihaleye hazırlanan hükümete karşı açtıkları davayı kazandı.

Güney Amerika ülkesi Ekvador’un Waorani yerli kabilesi, büyük petrol şirketlerinin petrol arama faaliyetleri için atalarından kalma Amazon topraklarına girişini engelleyen mahkeme kararıyla ilk zaferlerini kazandı. Ekvator Puyo'daki bir ceza mahkemesi, iki hafta süren değerlendirmelerin ardından, hükümetin petrol aramaları için ihaleye açmaya hazırlandığı Pastaza eyaletindeki yaklaşık 180.000 hektarlık alanı koruma altına alma kararı aldı. 

BÖLGESEL İNSAN HAKLARI STANDARTLARI UYGULANSIN

Yargıçlar, hükümete San Jose merkezli Amerikan-Arası İnsan Hakları Mahkemesi tarafından belirlenen standartları uygulayarak yeni bir istişare yapma emri verdi. Yerlilerin avukatı Lina Maria Espinosa yaptığı açıklamada, kararın Amazon için önemli bir emsal oluşturduğunu söyledi. 

Yerli halkın “atalarının topraklarına sahip olma ve özgürce karar alma” haklarının Ekvator Anayasası tarafından “devredilemez, kullanılamaz ve bölünmez” olduğu düzenleniyor ve güvence altına alınıyor. Bununla birlikte, toprak altındaki servet devlete ait. 

Sayıları yaklaşık 4.800 olan Waorani yerli halkı 2012 yılında bir sahada petrol aramaları için devlet ile anlaşmıştı. Waorani kabile şefi ise bu anlaşmada kendilerinin kandırıldığını kaydediyor. Son olayda ise devlet yerli halka danışmadan ihale kararı almıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler