1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik iletim ve dağıtımına 7.17 milyar TL yatırım

Elektrik iletim ve dağıtımına 7.17 milyar TL yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl elektrik dağıtımına 5.17 milyar TL, iletime de 2 milyar TL olmak üzere toplam 7.17 milyar TL yatırım yapılacağını söyledi. 

Elektrik iletim ve dağıtımına 7.17 milyar TL yatırım

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl elektrik dağıtımına 5.17 milyar TL, iletime de 2 milyar TL olmak üzere toplam 7.17 milyar TL yatırım yapılacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından düzenlenen 12. Sektör Toplantısı’nın açılışında konuştu. Enerji piyasalarının liberalleşmesi ve rekabete dayalı bir enerji piyasasının oluşturulması için son yıllarda önemli adımlar attıklarını belirtene Bakan Dönmez şöyle dedi: “Rekabetten hiçbir zaman çekinmedik. Çünkü rekabet tüketiciye uygun maliyetli enerji arzı demektir. Rekabet standardı her gün daha da yukarı çekilen hizmet kalitesi demektir. Rekabet her anlamda müşteri memnuniyetinin artırılması demektir. Rekabet işverenler için daha fazla yatırım ve işlerini büyütme imkânı, çalışanlar için daha fazla istihdam, kamu için ek finansal getiri demektir. Bu anlayış çerçevesinde enerji sektörünün adil ve sağlıklı bir biçimde işlemesi için gerekli her düzenlemeyi hayata geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz.” 

30 MİLYAR TL’LİK YATIRIM BÜTÇESİ

Bakan Fatih Dönmez, dünya standartlarında elektrik dağıtım hizmeti sunulması amacıyla iletim ve dağıtım altyapısının yenilenmesi için 2016-2020 boyunca 18 milyar TL’si özel sektör, 12 milyar TL’si kamu olmak üzere 30 milyar TL’lik bir yatırım bütçesi belirlendiğini hatırlattı. Dağıtım sektöründe işin öznesinin insan olduğunu vurgulayan Fatih Dönmez “Bu nedenle insan odaklı hizmet dağıtım sektörümüz için bir sorumluluğun ötesinde bir zorunluluktur. Üç yıl önce Bakanlığımızca başlattığımız vatandaş memnuniyeti odaklı stratejimizde önemli ilerlemeler kaydettik. Dağıtım sektörünün hizmet kalitesi her geçen yıl daha da arttı. Bazı sorunlarla halen karşılaşsak da sektörün her geçen yıl yukarı yönlü bir başarı grafiğinin olduğu da aşikâr” diye konuştu. 

Elektrik sektörü üretimden dağıtıma kadar tıpkı bir zincirin halkaları gibi birbirinden ayrı düşünülmesi imkânsız bölümlerden oluştuğuna işaret eden Bakan Dönmez şöyle konuştu: 

“Elektriği üretip vatandaşa ulaştırmakla işimiz bitmiyor. Elektrik dağıtım ayağı vatandaşlarımızla her gün muhatap olan, onlarla her gün iletişime geçen kısım. Adeta elektrik sektörünün kamuoyunda görünen yüzü. Bu nedenle hizmetin değerinin artırılması ve vatandaş nezdinde hak ettiği değeri bulması için gerek hizmet sunumu esnasında gerekse hizmet sonrasında vatandaş memnuniyetini maksimum düzeye çıkarmak zorundayız. Dağıtım şirketlerimize bu noktada çok net hedefler ve başarı kriterleri belirledik. Yıl içerisinde belirlediğimiz kriterlere göre, en az 1 ya da 2 kere vatandaş memnuniyet anketleri yaptırarak sorunları ve gelişim gösterilen alanları tespit ediyoruz. Aslında bu karneleri biz değil vatandaşlarımız veriyor.”

Dağıtım şirketlerinin karnelerinin gözden geçirileceğini ve buna bağlı olarak başarılı firmaların ödüllendireceğini kaydeden Bakan Dönmez istenilen kriterleri tutturamayan firmalarla da bunun sebeplerini derinlemesine irdeleyeceklerini aktardı. Firmaların güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyacaklarını, mevcut fırsatları ve tehditleri belirleyeceklerini kaydeden Bakan Dönmez şöyle devam etti: 

“Böylece hem iç hem de dış etmenlerden kaynaklı kapsamlı bir analiz yaparak daha iyisini ortaya koymak için hep birlikte kafa yoracağız. Tabiri caizse bugün şapkayı önümüze koyma günü. Bütün şeffaflığıyla geldiğimiz noktayı hep birlikte ele alacağız. Nasıl ki görevini gereği gibi yerine getirmeyen şirketlerimizi tasvip etmiyorsak sahada görevini ifa etmeye çalışan şirket çalışanlarına karşı yapılan engellemeleri de tasvip etmiyoruz. Sahadaki personele karşı kimi zaman sözel kimi zaman da fiziki şiddet uygulayanlar şunu iyi bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve hukuksuz her eylemin karşısında devlet vardır.” 

Dağıtım sektörünün son üç yılda toplam 12,3 milyar lira yatırım yaptığını kaydeden Bakan Dönmez “Üç yıllık planlanan gerçekleşme hedefimiz yüzde 55 idi. Hamd olsun bu oranında üzerine çıkarak son üç yıllık gerçekleşme hedefimizde yüzde 63’ü yakaladık. İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yılda toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız. İletim tarafında ise önemli bir rekora imza attık. Yüzde 119 gerçekleşmeyle, yani hedefimizin de üzerine çıkarak 2018 yılında yaklaşık 3,4 milyar lira yatırımı hayata geçirdik. İnşallah 2019’da da 2 milyar liralık bir yatırım daha öngörüyoruz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / Afyonkarahisar 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler