1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik piyasası işlemleri 2018’de rekor kırdı

Elektrik piyasası işlemleri 2018’de rekor kırdı

Küresel elektrik piyasası küresel işlem değeri 2018 yılında yüzde 28 artarak 256,3 milyar dolar ile rekor kırdı.

Elektrik piyasası işlemleri 2018’de rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Küresel elektrik piyasası küresel işlem değeri 2018 yılında yüzde 28 artarak 256,3 milyar dolar ile rekor kırdı.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin (Ernst&Young) Enerji Sektörü İşlem ve Trendleri: 2018 Yılı Dördüncü Çeyrek Dönem Raporu sonuçlarına göre, elektrik piyasasında küresel işlem değeri 2018 yılında %28 artış gösterdi ve 256,3 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı. İşlem hacmi  de 546 işlem ile tarihi zirve seviyeye ulaştı.

İŞLEMLERİN YARISI AVRUPA’DA GERÇEKLEŞTİ

Avrupa elektrik piyasasında gerçekleştirilen işlemler 126,5 milyar dolar ile toplam işlem değerinin %49’unu oluşturdu. Avrupa’da gerçekleştirilen işlem değerinin 2017 yılındaki 50,3 milyar dolar seviyesinden iki buçuk kat artış gösterdiği görüldü. 

Bununla birlikte yenilenebilir enerji alanındaki işlemler geçtiğimiz yıl işlem hacmindeki payını artırdı. Yenilenebilir enerji 253 işlem ile tüm bölgeler genelinde toplam işlem hacminin yaklaşık yarısını (%46), 48,3 milyar dolar ile de toplam işlem değerinin %19’unu oluşturdu. 

Avrupa’da bu yıl portföylerini optimize etmeyi sürdüren elektrik şirketlerinin yenilenebilir enerji üretimine odaklanacağı ve bölge genelinde elektrikli araç yatırımlarında artış görüleceği tahmin ediliyor.

EN ÇOK SERMAYE YATIRIMINI ABD ÇEKTİ

Rapora göre ABD 2018 yılında 55,1 milyar doları yurt içi, 26, 3 milyar doları yurt dışı kaynaklı olmak üzere toplam 81,4 milyar dolar sermaye yatırımı çekti ve en fazla sermaye yatırımı çeken ülke olma özelliğini korudu. 

Kanada ABD’ye 20,2 milyar dolar yatırım yaparken, söz konusu miktar Kanada’nın toplam yatırım faaliyetinin %67,3’ünü oluşturdu. 

Öte yandan ABD’de Şubat 2018’de yürürlüğe giren ve piyasaların enerji depolama kaynaklarına açılmasına imkân sağlayan kararın ülkedeki enerji depolama yatırımlarını artırması bekleniyor.

YURT DIŞI YATIRIMLARINDA ÇİN BAŞI ÇEKTİ

Öte yandan Çin ise yurt dışında en çok yatırım yapan ülke olarak ön plana çıktı. Yabancı ülkelere 34 milyar dolar yatırım yapan Çin’in bu miktarın büyük bir bölümünü (32,6 milyar dolar) Avrupa’ya yönlendirdiği görüldü. 

2018’DE OLAĞANDIŞI GELİŞMELER YAŞANDI

Rapor ile ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Erkan Baykuş yaptığı değerlendirmede, “2018, büyük ölçekli birleşme ve satın alma faaliyetleri ile portföy optimizasyonlarının etkisiyle küresel elektrik piyasası işlemlerinde olağandışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Yeni enerji piyasasının tüketici talebi ve düzenlemeler doğrultusunda ölçek bakımından büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. 2019 yılında yenilenebilir enerji, enerji depolama ve elektrikli araç alanlarında altyapı yatırımlarına ilgi artarak sürecektir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler