1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik piyasasında en uygun alıcı satıcı eşleştirme algoritması geliştirilecek

Elektrik piyasasında en uygun alıcı satıcı eşleştirme algoritması geliştirilecek

EPİAŞ, Türkiye Gün Öncesi Elektrik Piyasası'ndaki eşleştirme problemine kısa sürede kaliteli çözümler üretebilen algoritmaların geliştirilmesi için “Algoritmalar Yarışıyor” yarışması düzenliyor.

Elektrik piyasasında en uygun alıcı satıcı eşleştirme algoritması geliştirilecek

Enerji Günlüğü - EPİAŞ, Türkiye Gün Öncesi Elektrik Piyasasında konu olan eşleştirme problemine kısa sürede kaliteli çözümler üretebilen algoritmaların geliştirilmesi için “Algoritmalar Yarışıyor” yarışması düzenliyor.

Enerji sektöründe EPİAŞ AR-Ge Merkezi bünyesinde kurulan Türkiye’nin enerji temalı ilk inovasyon merkezi “EPİAŞ ENERJİK İnovasyon Merkezi” tarafından düzenlenen “Algoritmalar Yarışıyor” yarışmasına başvurular başladı.

Spot elektrik ticaretinde referans fiyatın belirlendiği ve günlük ortalama 120 milyon TL işlem hacminin oluştuğu Türkiye Gün Öncesi Elektrik Piyasasında konu olan eşleştirme problemine kısa sürede kaliteli çözümler üretebilen algoritmaların geliştirilmesi hedefleniyor. Yarışmada dereceye giren yarışmacılara para ödülünün yanı sıra yurt dışı konferansa katılma, yayın bedeli ve çeşitli ödüller verilecek.

YARIŞMANIN KAPSAMI

Gün Öncesi Piyasası, piyasa katılımcılarının fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış olan, saatlik, blok ve esnek olmak üzere 3 farklı teklif yapısı içeriyor. Piyasa katılımcıları elektriğin teslim tarihinden bir gün öncesinde bu teklif yapıları ile piyasaya teklif veriyor ve Enerji Piyasası Operatörü EPİAŞ, sosyal faydayı ençoklayarak saatlik piyasa takas fiyatı ve eşleşme miktarı oluşumunu sağlıyor. Yarışmacıların, çözüm süresi ve sosyal fayda kriterlerini dikkate alarak Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ve Eşleşme Miktarı üretebilen bir algoritma geliştirmeleri bekleniyor.

KAYITLAR 30 NİSAN-30 EKİM ARASI

Akademisyenlerin, araştırmacıların ve üniversite öğrencilerinin katılım sağlaması beklenen yarışma için kayıtlar 30 Nisan-30 Ekim 2020 tarihleri arasında açık olacak. Bu süreçte yarışmacıları bilgilendirecek ve motive edecek Webinar ve etkinlikler organize edilecek. Yarışma kapsamında yapılan çalışmaların yarışma portalına yüklenmesi ve Algoritma Teslimi İçin Son Tarih 15 Nisan 2021 olarak belirlendi. Yarışma platformu detayları ve başvurular kurumun internet sitesi üzerinden yapılacak. Yarışma süresince kod geliştirme ve performans ölçüm süreçleri çevrimiçi bir platform olan Kaggle aracılığı ile yapılacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler