1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik sektörünün bankalara 47 milyar dolar borcu var

Elektrik sektörünün bankalara 47 milyar dolar borcu var

Elektrik üretim ve dağıtım sektörünün bankalara mevcut borç stokunun 47 milyar dolar civarında olduğu açıklandı.

Elektrik sektörünün bankalara 47 milyar dolar borcu var

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim ve dağıtım sektörünün bankalara mevcut borç stokunun 47 milyar dolar civarında olduğu açıklandı.

Türkiye Bankalar Birliği, Son dönemde kamuoyunda doğalgaz santralleri hakkında yer alan tartışmaların daha sağlıklı bir zeminde yapılması amacıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, elektrik üretim ve dağıtım sektörünün mevcut borç stokunun 47 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.

YAPILANDIRMA İHTİYACI OLAN TUTAR 12-13 MİLYAR DOLAR

Açıklamada yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyünün 12-13 milyar ABD Doları düzeyinde olduğu kaydedilerek, bu tutarın yaklaşık 10 milyar ABD Doları tutarındaki kısmının 2019 yılı içinde yapılandırmasının tamamlanmasının beklendiği ifade edildi. 

MAKUL VE YÖNETİLEBİLİR

Açıklamada, “Bu kredilere ilişkin sınıflandırma ve karşılık hesaplamaları uluslarararası finansal modellere ve denetime uygun bir şekilde yapılmaktadır. Kredi teminatları ve santrallerin nakit akış projeksiyonlarındaki beklentilerin farklı olması nedeniyle karşılık oranları bankalar arasında fark gösterebilmektedir. En olumsuz senaryoda dahi bu kredilerin tamamına karşılık ayrılsa bile bunun sektörün sermaye yeterlilik oranına etkisi yaklaşık yüzde 0,23 düzeyinde olacağı hesaplanmaktadır. Bu kredilerinin tamamının 3. gruba alınması halinde dahi sektörün takipteki alacaklar rasyosuna etkisi yüzde 0,22 seviyesinde kalacaktır. Diğer bir değişle, bu kredilere ilişkin en muhafazakar şekilde hareket edilse bile etkisi oldukça sınırlı, makul ve yönetilebilir düzeydedir” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler