1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik üretimi ve rafinasyon siber güvenlik kapsamında

Elektrik üretimi ve rafinasyon siber güvenlik kapsamında

Elektrik üretim sektörü ve rafineri sektörü, enerjide siber güvenlik düzenlemesi kapsamına alındı.

Elektrik üretimi ve rafinasyon siber güvenlik kapsamında

Enerji Günlüğü - Enerjide siber güvenlik düzenlemesine, elektrik üretim sektörü ve rafineri sektörü de dahil edildi. İki sektörün sektörel kritiklik dereceleri de belirlendi. 

Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik uyarında Yönetmeliğe bazı yeni kavramlar ilave edildi. Buna göre Black-Start kavramı: Bir elektrik santralinin veya bir elektrik şebekesinin bir bölümünün, tamamen veya kısmen kapandığında, harici elektrik güç iletim şebekesinin desteği olmadan yeniden başlatılmasını; EMS kısaltması: Enerji yönetim sistemini ve Seri Tabanlı İletişim kavramı ise: Veri aktarımında bir iletişim kanalı veya bilgisayar veriyolu üzerinden sırayla, her seferinde bir bit veri gönderme işlemini ifade ediyor. 

Değişikliğe göre kabulü yapılmış, Black-Start özelliğine sahip olup ulusal şebekeye katkı verebilecek olan elektrik üretim tesisi sahibi tüzel kişiler ile kabulü yapılmış, TEİAŞ SCADA/EMS Sistemi ile seri tabanlı iletişim yöntemlerini kullanmadan haberleşmekte olan elektrik üretim tesisi sahibi tüzel kişiler de Yönetmelik kapsamına alındı. 

Ayrıca Yönetmelikte sıralanan sektörel kritiklik dereceleri listesine elektrik üretim sektörü ve rafineri sektörü de eklendi. Buna göre elektrik üretim sektörü 1’inci seviye (C sınıfı); rafineri sektörü ise 3’üncü seviye (A sınıfı) kritiklik kategorisinde değerlendirildi. Listede daha önce sadece elektrik dağıtım sektörü 2’nci seviyede (B sınıfı) ve doğalgaz dağıtım sektörü de 1’inci seviyede (C sınıfı) sıralanıyordu.

Yönetmelikteki kritiklik dereceleri aşağıdaki açıklamalarla listeleniyor. 

  • Seviye 3 (A Sınıfı): İlgili sektörde kritiklik derecesi en yüksek olan yükümlü kuruluşların sınıfı.
  • Seviye 2 (B Sınıfı): İlgili sektörde kritiklik derecesi orta olan yükümlü kuruluşların sınıfı. 
  • Seviye 1 (C Sınıfı): İlgili sektörde kritiklik derecesi beklenen seviyede olan yükümlü kuruluşların sınıfı.

Yeni düzenlemeye göre yükümlü kuruluşlar, her bir yetkinlik seviyesinde yer alan kontroller için; tanımlanan uygulama süreleri sonunda ve en geç bir ay içinde EPDK’ya ilerleme raporlarını enerji piyasası bildirim sistemi aracılığı ile iletecekler. Yönetmelikte daha önce raporun iletimi için bir aylık süre öngörülmüyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler